Uprchlíci se těší do Česka: Práce za osm tisíc? To není problém! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Uprchlíci se těší do Česka: Práce za osm tisíc? To není problém!

Zoufalá Sára nezná osud dcery Laily, kterou unesli hrdlořezové z IS.
Zoufalá Sára nezná osud dcery Laily, kterou unesli hrdlořezové z IS. (Foto Aha! – Ladislav Křivan, EPA, ara)

Klidně půjdou tahat i dřevo z lesa a nepohrnou prací za osm až deset tisíc korun. Křesťanští uprchlíci z tábora v iráckém Erbílu chtějí do Česka a nemíní tu sedět se založenýma rukama. Tvrdí to aspoň zástupci nadačního fondu, který je sem chce dopravit. To samé se prý nedá říct o migrantech v připlouvajících do Řecka a Itálie.

Projekt Nadačního fondu Generace 21 chce pomoci křesťanům, kteří museli uprchnout před postupem bojovníků Islámského státu a hrozbou smrti. Organizace v uplynulých měsících sbírala data přímo v Iráku, zájemce vyhodnocovala a 152 z nich zapsala do novodobého »Schindlerova seznamu«.

„Je to jen snaha a pokus zachránit alespoň některé lidi před novodobým holocaustem,“ řekl Aha! koordinátor projektu Jan Talafant. „Lidé, které sem chceme přivést, se chtějí zapojit do společnosti. Nepohrdnou žádnou prací. Půjdou klidně tahat dřevo do lesa, když to bude potřeba,“ dodal.

Vnitro: Posuzujeme projekt

Vláda sice rozhodla o tom, že do roku 2017 přijmeme 1500 uprchlíků, ale není jasné, zda se do zmíněného počtu »vejdou« i lidé vybraní Generací 21. „Posuzujeme, zda je tento návrh v souladu s platnou legislativou,“ řekla Aha! mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. 

Budou opravdu makat?

Fond si uvědomuje, že v Česku veřejnost přijímání uprchlíků není nakloněna. „Nálada samozřejmě souvisí s těmi muži, co se přepravují do Řecka a jinam. Tohle je úplně jiná situace, která se bohužel děje v tu samou dobu,“ uzavřel Talafant s tím, že lidé pracují i v táboře v Erbílu. Majitel stavební firmy tam prý dělá dělníka na stavbě.



 


Autor:  sou

Přečtěte si
kukulin
17. 9. 2015 • 07:46

Dopadne to jako v Teplicích. V parku udělají neskutečný nepořádek a stěžují si, že to po nich běloši dostatečně rychle neuklízí.

-bello-
25. 7. 2015 • 09:39

anezat co se nevejde tam, může na Orlík. Šláfnberg a Vopěnková už zřizují živnost KEBAB

-bello-
25. 7. 2015 • 09:34

kopt tvoje zbytečná starost.Arab je Arab , zkus se k němu otočit zády!Křesťanský ti tady mešitu nepostaví, jinak je to stejný zboží. Makat nebudou a vzniknou gheta.Máme rómská, budeme mít arabská.

anezat
25. 7. 2015 • 09:32

Pokud tu budou bydlet zdarma nebo za symbolický poplatek, práce za osm tisíc opravdu problém není. Ať si je nastěhují Babiš a spol. do těch svých obřích vil. Článek je hodně vytržený z reality.

buban
24. 7. 2015 • 19:22

To je zase blábol ! Např. odkud Iráčané vědí, co je možné za 8.000,-Kč v Česku pořídit?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.