Šli měřit benzinku! A ona vybouchla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Šli měřit benzinku! A ona vybouchla!

Na kladenské benzince explodoval stojan.
Na kladenské benzince explodoval stojan.  (Aha! – Martin Pekárek)

KLADNO – Pronikavé sirény hasičů a policie, plameny olizující střechu čerpací stanice a strašlivý žár likvidující vše v dosahu. Takové bylo dopoledne na Kladně. U vlakového nádraží totiž explodoval stojan čerpací stanice Agip. Záchranka musela odvézt dva zraněné.

Mělo to být rutinní seřízení měřidel stojanu, ale stala se z toho noční můra. Zaměstnanci Českého metrologického institutu si chtěli natankovat benzin Natural 91 a při přečerpávání paliva najednou začalo hořet. Za vše podle hasičů mohla prasklá hadička kalibračního přístroje. „Při kalibraci čerpadla došlo nejspíše k prasknutí hadičky,“ řekl nám mluvčí kladenských hasičů Ladislav Křivan. „Došlo k něčemu, co zapálilo pohonné hmoty. Možná to byla statická elektřina stojanu. Rozhodně se ale nejednalo o úmyslné zapálení,“ popsal Ladislav Křivan

Policie přesto případ vyšetřuje jako trestný čin obecného ohrožení. „Vyloučili jsme úmyslné zapálení. Zjišťujeme, zda nebyly porušeny pracovní předpisy, a prošetřujeme podezření z obecného ohrožení,“ řekla nám tisková mluvčí kladenské policie Michaela Nováková.

Zraněni byli dva zaměstnanci metrologického institutu, kteří prováděli kalibraci čerpadla. Jeden (80), který se nadýchal kouře, byl převezen do kladenské nemocnice, druhý (48) byl s popáleninami krku a obličeje ošetřen na místě.

„Zatím to vypadá, že dodrželi přesně všechna pravidla. Jsou řádně proškoleni a nekouří,“ dodal Křivan.

Při požáru shořela kromě čerpací stanice také dvě auta patřící metrologickému institutu. Na stanici naštěstí nebyl přítomen žádný další řidič. Škoda na zařízení čerpací stanice a okolí byla vyčíslena na šest milionů korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.