Fernet: Pije se už 80 let!
PLZEŇ – V roce 1927 byla stočena první várka výjimečně hořkého alkoholického nápoje, který si brzy získal velkou oblibu. Fernet, nejoblíbenější český »tvrdý« alkohol současnosti, letos oslaví osmdesátku!
V roce 1927 byla stočena první várka výjimečně hořkého alkoholického nápoje, který si brzy získal velkou oblibu. Fernet, nejoblíbenější český »tvrdý« alkohol současnosti, letos oslaví osmdesátku!
Recepturu na fernet přivezl italský podnikatel Lionello Stock, který na základech palírny v Plzni-Božkově v roce 1920 postavil továrnu. Dnes se »černý švihák« stále vyrábí podle jeho původní receptury. Tak jako u božkovského rumu i pro fernet je důležitou surovinou líh a voda. „Tu musíme různými procesy zbavit tvrdosti a solí,“ vysvětluje výrobní ředitel Stock Plzeň Vladimír Steiner. A co určuje právě hořkou chuť fernetu? „Je to skladba bylin, ale o jaké jde, prozradit nemohu. Celkem je jich ve fernetu 14 druhů,“ říká Steiner. Velmi důležitý je i proces zrání. Bylinky se naloží do lihu a pak zrají dlouhých pět měsíců, než se fernet začne stáčet. Na bylinky prý má velký vliv také to, jestli byl rok hodně slunečný nebo ne.