Fernet: Pije se už 80 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Fernet: Pije se už 80 let!

Fernet patří mezi vyhledávané »léky«.
Fernet patří mezi vyhledávané »léky«. (pro Aha!: Stock Plzeň)

PLZEŇ – V roce 1927 byla stočena první várka výjimečně hořkého alkoholického nápoje, který si brzy získal velkou oblibu. Fernet, nejoblíbenější český »tvrdý« alkohol současnosti, letos oslaví osmdesátku!

V roce 1927 byla stočena první várka výjimečně hořkého alkoholického nápoje, který si brzy získal velkou oblibu. Fernet, nejoblíbenější český »tvrdý« alkohol současnosti, letos oslaví osmdesátku!

Recepturu na fernet přivezl italský podnikatel Lionello Stock, který na základech palírny v Plzni-Božkově v roce 1920 postavil továrnu. Dnes se »černý švihák« stále vyrábí podle jeho původní receptury. Tak jako u božkovského rumu i pro fernet je důležitou surovinou líh a voda. „Tu musíme různými procesy zbavit tvrdosti a solí,“ vysvětluje výrobní ředitel Stock Plzeň Vladimír Steiner. A co určuje právě hořkou chuť fernetu? „Je to skladba bylin, ale o jaké jde, prozradit nemohu. Celkem je jich ve fernetu 14 druhů,“ říká Steiner. Velmi důležitý je i proces zrání. Bylinky se naloží do lihu a pak zrají dlouhých pět měsíců, než se fernet začne stáčet. Na bylinky prý má velký vliv také to, jestli byl rok hodně slunečný nebo ne.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.