Exkluzivní fotky Pierra Brice (†86) od jeho největšího českého fandy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Exkluzivní fotky Pierra Brice (†86) od jeho největšího českého fandy!

Jan Koten se svým hrdinou Pierrem Bricem.
Jan Koten se svým hrdinou Pierrem Bricem. (Foto: archiv Jana Kotena)

Je největším sběratelem artefaktů s tematikou románů Karla Maye, ví o knihách i filmech všechno. Se zesnulým hercem byl v kontaktu.

„Jeho vztah k fanouškům byl úžasný. Vždy se podepisoval do roztrhání těla. I když bylo vidět, jak mu ubývají síly a manželka mu dávala bonbony na doplnění energie,“ vzpomíná Koten. „Dokud ale poslední fanoušek nedostal autogram, tak neskončil. Každému z nich se také podíval do očí. »Je to moje povinnosti, ti lidé si to zaslouží, bez nich bych tady nebyl!« řekl mi k tomu.“

Brice se prý rovněž celý život držel kréda, které mu předal jeho otec. „Vždy krájej chleba tak, aby ti zbyl krajíc na další den. Bohužel ten dnešní krajíc už Brice nesní...“ vzpomíná na legendu Koten. „Dokud ale budeme žít my, generace fandů Vinnetoua, bude tu s námi žít dál i on. Howgh!“ ukončil jeho český fanda.

Půjčil jsem mu brýle, nechtěl mi je vrátit...
Při jednom ze setkání si nechal Jan Koten podepsat i knihu Vinnetou žije. A vzpomíná na to dodnes s úsměvem. „Aby viděl na podepisování, půjčil jsem mu svoje brýle a jemu tak sedly, že mi je moc nechtěl vracet. Až jsem jeho manželce Helle vysvětlil, že se bez nich nedostanu domů, protože taky špatně vidím, tak mu to vysvětlila,“ vzpomíná Koten.

Posvětil mi stříbrnou pušku
Co víc si může fanda Vinnetoua přát? „Nejkrasnějši setkání mě potkalo v roce 2004 na mezinárodním festivalu, kde jsem Briceovi vložil do ruky svoji stříbrnou ručnici, jako měl Vinnetou, a on mi ji posvětil,“ vzpomíná na jedinečný okamžik Koten.

Poslední setkání s legendou
Naposledy se setkali v Trutnově v roce 2013. Brice seděl v autě a s Kotenem si podali ruku na rozloučenou. Herci už ubývaly síly a bylo vidět, že na tom není dobře a potřebuje odpočinek. „Když se mě lidé ptali, kdy zase přijede do ČR, odpovídal jsem: »Bojím se, že už nikdy«.“ A jeho slova se bohužel naplnila...

 V sobotu ráno zemřel na zápal plic francouzský herec Pierre Brice, kterého miliony lidí znají jako legendárního Vinnetoua.  Herce přivezli do nemocnice poblíž Paříže již v pátek v noci s vysokou horečkou. Pierre svedl svůj poslední boj a ráno zemřel manželce Helle přímo v náručí!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.