Průlomový rozsudek soudu se zastal podnikatele: Měl právo zveřejnit foto zloděje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Průlomový rozsudek soudu se zastal podnikatele: Měl právo zveřejnit foto zloděje!

Jakub Dittrich a fotografie díky které byl pachatel dopaden.
Jakub Dittrich a fotografie díky které byl pachatel dopaden. (Foto Aha!: Martin Pekárek, Facebook)

Fotku zloděje může okradený zveřejnit! Průlomový rozsudek vynesl Městský soud v Praze a zastal se okradeného podnikatele, který za to dostal od Úřadu na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) pokutu.

Na soud se obrátil Jakub Ditrich, majitel firmy ekolo.cz. Když zloděj z jeho provozovny v Praze-Holešovicích odcizil v listopadu 2011 elektrokolo asi za 55 tisíc Kč, vyvěsil jeho podobiznu na Facebook. Sdílelo ji 1580 lidí a díky tomu se podařilo kolo najít za čtyři dny a pro zloděje si došli policisté asi za dva týdny.

„Lidé, kteří ho poznali, nám řekli, kdo to je a kde bydlí,“ vzpomíná Ditrich. Avšak ÚOOÚ podnikateli udělil pokutu 5000 Kč plus správní poplatek dalších 1000 Kč s tím, že zveřejnit podobiznu podezřelého může jen policie.Ditrich se proto obrátil na soud.

„Jsme nadšeni, že zvítězil zdravý rozum. Upřímně, moc jsme to nečekali. Spíše jsme si mysleli, že státní orgány spolu drží basu. Překvapilo nás, že soud negoval výrok jiné státní instituce,“ připouští Ditrich. Kauza ale zatím nekončí. ÚOOÚ se ještě může odvolat. „Nejde o pár tisícovek korun, ale o desítky, možná stovky lidí, kteří se ocitli nebo ocitnou v naší situaci,“ dodává podnikatel.

Úřad na ochranu osobních údajů se s prohrou nehodlá smířit a zvažuje podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu. Podle mluvčího ÚOOÚ Davida Pavláta mají být záznamy předány k dalšímu šetření Policii České republiky, nikoli zveřejňovány na internetu.

Soud: Zloděje nebudeme chránit

Soud rozhodl, že pachatel trestné činnosti, který úmyslně odcizí majetek, musí počítat s tím, že jeho práva na ochranu osobní identity nebudou chráněna stejně jako práva osob, které jednají souladu se zákonem.

Advokát Jan Černý: Pomůže to i soukromým kamerovým systémům

Jak hodnotíte rozhodnutí soudu? 

„Rozsudek pokládám za průlomový, protože se nemusí týkat jen sociálních sítí, ale i kamerových systémů. Do dnešního dne pokud kamera na soukromém domě zachytila zloděje a ten se dokázal bránit tím, že kamera zabírala i část veřejného prostranství, tak většinou majitel kamery dostal pokutu místo pochvaly, že odhalil zloděje.“

Znamená to do budoucna, že už nikdo nebude za takový po - stup pokutován?

„Te nto rozsudek, i když se stane pravomocným, ještě neznamená, že se jím budou muset řídit ostatní soudy. U nás nemáme precedentní právo, to znamená, že dokonce i soudce stejného soudu může rozhodnout v jiném případě jinak.“

Mohou tedy obchody vyvěsit fotky osob, s nimiž mají zkušenost, že v jejich prostoru kradou?

„To nadále možné není. Uvedený případ je o něčem jiném. Tady šlo konkrétní čin, který dotyčný napomohl zveřejněním fotky zloděje vyřešit. O nikom ale nelze dopředu veřejně říkat, že je zloděj. I když jsou s konkrétními osobami tyto zkušenosti."

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.