Kalendářní jaro je tady! A s ním sněhová kalamita! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Kalendářní jaro je tady! A s ním sněhová kalamita!

Sněhová nadílka překvapila i mnohé řidičky.
Sněhová nadílka překvapila i mnohé řidičky. (pro Aha! – Michal Vlček a HZS Zlínského kraje)

PRAHA – Tak je to tady! První jarní den! Slunce vstupuje do znamení Berana, začíná jarní rovnodennost, přesto jakoby se po jaru slehla zem. Na Moravě dokonce řádí sněhová kalamita! A to ještě špatným zprávám není konec! Tohle bláznivé počasí přitom vydrží nejméně jeden týden! Může za to příchod studené fronty z východu.

Zatímco před týdnem jsme nadšeně odhazovali kabáty a chystali se na teplé jaro, teď abychom oprášili kožichy a zase na sebe vrstvili oblečení. Podle meteorologů se dokonce jedná o nejchladnější začátek jara za posledních pět let. Je to vidět i na silnicích. Husté sněžení, mlhy a místy namrzlá vozovka zaskočila nejen silničáře, ale i řidiče. Drtivá většina z nich už měla přezuto na letní pneumatiky. „A to byl velký problém, kvůli kterému byly některé úseky neprůjezdné,“ řekla tisková mluvčí zlínských policistů Jana Bartíková. Jen za včerejšek došlo k téměř 500 dopravním nehodám.

Silničáři začali bojovat se sněhem už v noci, do terénu vyslali veškerou techniku. „Jezdili jsme se třinácti sypači a šestnácti traktory s radlicemi,“ informoval Petr Hrančík, ředitel Správy a údržby silnic Zlínska.

Problémy ale měli i samotní hasiči. „Naše zásahové vozidlo zapadlo u Bystřice pod Hostýnem do příkopu, odkud ho vyprostil až jeřáb,“ řekl Ivo Mitáček, mluvčí zlínských hasičů.

I když zima vystrkuje drápky, máme být podle meteorologů klidní. Denní teploty budou 2 až 6 °C, noční 2 až 2 °C. Začátek dubna by měl být opět ve znamení tepla.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.