Rodiče Petra (†16) ze Žďáru: Syna jim ubodala psychopatka! Nemají nárok na odškodné! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Rodiče Petra (†16) ze Žďáru: Syna jim ubodala psychopatka! Nemají nárok na odškodné!

Zavražděný Petr Vejvoda.
Zavražděný Petr Vejvoda. (Foto ČTK, Facebook)

Jejich jediného syna Petra Vejvodu (†16) ubodala schizofrenička Barbora Orlová (26) ve škole ve Žďáru nad Sázavou. Tento týden se jeho rodiče dozvěděli, že vražedkyně nebude souzena. A právník říká, že zřejmě nemohou počítat ani s odškodněním…

Takzvané finanční odškodnění za nemajetkovou újmu ukládají vyplatit obětem či jejich nejbližším soudy, které případ řeší. V tomto případě ale proces probíhat nebude, útočnice nebyla v době činu příčetná. Peníze přitom mají alespoň určitým způsobem nahradit utrpení, případně ztrátu blízkého.

Rodiče z Petra vychovávali skvělého chlapa, svědčí o tom jeho čin – zastal se spolužaček, které Barbora Orlová ohrožovala nožem. Těšili se, že se jednou budou mít vnoučata. Věděli, že když budou potřebovat, Petr se o ně na stará kolena postará. Všechno je pryč. A zřejmě se nedočkají ani odškodného, které by jim třeba právě ve stáři mohlo pomoci.

„Gro případu je v příčetnosti. Když není žena trestně odpovědná za trestný čin, v podstatě ze stejných důvodů nebude odpovědná ani občanskoprávně. Šance na odškodnění je pramalá,“ myslí si renomovaný pražský advokát Jan Černý. Rodiče Petra by sice mohli požadovat náhradu škody na rodině útočnice, ale jde pouze o morální nárok. Bylo by jen na rodině Barbory Orlové, zda by dobrovolně odškodné zaplatila. „Od státu to vidím lépe, šance je ale i tak pramalá. Všichni tvrdí, že nikdo nepochybil. Kdyby rodina podala žalobu na odškodnění vůči státu či zdravotnickému zařízení, museli by přesvědčit soud, že někdo pochybil,“ vysvětluje právník Černý.
Do vězení nepůjde
Trestní stíhání Barbory Orlové zastavil státní zástupce. Podle posudků byla v době spáchání činu nepříčetná, kvůli duševní nemoci se už dříve léčila (Aha! tento týden informovalo). Zároveň podal ke Krajskému soudu v Brně návrh na uložení ochranné zabezpečovací detence – oproti výkonu trestu ji čeká volnější režim – více návštěv, balíčků, korespondence, přístupu k telefonu, internetu apod.

Rodiče jsou proti
„Rodině se to nelíbí, podle nás to byl naplánovaný a promyšlený trestný čin a o nějaké nepříčetnosti se nedá mluvit. Proč ji takhle nezkoumali předtím? Na základě lékařského vyjádření ji pustili na svobodu, nikdo o ní půl roku nevěděl, nebyla pod dohledem, a teď najednou z ní uděláme chudáka?“ řekl otec zavražděného studenta Kamil Vejvoda.

Vražda ve Žďáru
Masakr ve Žďáru nad Sázavou se stal 14. října 2014. Orlová mezi studenty vnikla do školy, kde v šatně napadla dvě dívky (17). Spolužaček se zastal Petr Vejvoda, bodla ho ale do krku a zabila. Skončila ve vazbě, následně ji převezli do psychiatrické léčebny.

Přečtěte si
alusinek
4. 4. 2015 • 21:19

Chudáci rodiče,prožívají takové utrpení a naše soudy takto jednají.Ti co schvalují takové zákony,by měli být potrestáni a mělo by se jim něco takového stát,možná že by jednali jinak.Uvědomují si vůbec,co je to pro rodiče za neštěstí.Opravdu u nás není žádná spravedlnost jen ve všem bordel.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.