Přesolené Česko! Spořádáme denně tři lžičky a hazardujeme se zdravím

Denně spořádáme až 15 gramů soli, což odpovídá zhruba třem lžičkám. Přitom denně bychom měli podle Světové zdravotnické organizace (WHO) sníst okolo 5 gramů. Nadměrné přesolování může způsobovat vysoký krevní tlak a rakovinu žaludku! Hodně soli však přijímáme i v potravinách, ve kterých byste to rozhodně nečekali – například v pečivu!
Ve spotřebě soli patříme mezi evropské rekordmany! Čeští muži konzumují až 16,6 g soli denně, české ženy 10,5 g. Ba co hůř, na slanou chuť si zvykají už batolata! Většina nemluvňat ve věku od 7 do 12 měsíců přijímá o 80 % víc soli, než by měla.
„Podle některých vědeckých teo- rií můžeme považovat chuť na sůl za projev závislosti. Sůl se v lidském mozku uplatňuje na stejné, dopaminové dráze jako různé drogy. Její vazba v mozku na příslušné receptory způsobuje uvolňování takzvaných hormonů štěstí, které navozují pocit pohody, euforie, uklidnění a radosti,“ vysvětluje doktorka Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu.
Jenže tím, že přestaneme solit, nadměrný příjem soli nesnížíme. Z 80 % to totiž závisí na výběru potravin, které jíme. Největší množství soli se nachází v polotovarech, v hotových nebo zmražených potravinách, v uzeninách, v instantních polévkách, v čínských nudlích, brambůrkách, v sýrech, v cereáliích, v nízkotučných výrobcích, v nichž se snížený obsah tuku, který je nositelem chuti, dohání solí, nebo překvapivě i v pečivu!
Podle testu běžného pečiva iniciativy Vím, co jím a piju je každé druhé pečivo či chléb v našich obchodech přesolené. Hodně soli se nachází například v běžném kmínovém chlebu, který ve 100 g (asi 2 krajíce) obsahoval 1,42 g soli. Nejhůře pak dopadl pšeničný solený rohlík, který obsahoval 1,83 g soli ve 100 g, což odpovídá dvěma a půl rohlíku! Nejméně měl například slunečnicový chléb. I když je sůl pro tělo nepostradatelná, s nadměrným příjmem souvisí rakovina žaludku a vznik hypertenze – vysokého krevního tlaku, který může vést k poškození ledvin. Vysokým tlakem trpí téměř 50 % dospělých Čechů a 20 % z nich o tom vůbec neví. Podle odborníků však omezení soli vede k významnému snížení krevního tlaku a významně snižuje výskyt srdečního infarktu a náhlých mozkových příhod.
Přesolování souvisí i s obezitou. Pokud jíme hodně slaných jídel, máme větší žízeň, a jestliže sáhneme po slazených nápojích s vysokým obsahem cukru, pak si zaděláváme na kila navíc.