Mámou odložený outloň Emil: Váží jako dvě kostky cukru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Mámou odložený outloň Emil: Váží jako dvě kostky cukru!

Matka mládě odložila. Drobečka, který se schová do dlaně, se proto ujal ošetřovatel.
Matka mládě odložila. Drobečka, který se schová do dlaně, se proto ujal ošetřovatel. (Foto Zoo Děčín)

Samice outloně malého porodila v děčínské zoo dvojčata. Jedno z mláďat odmítla hned po narození, druhé dala pryč po třech dnech.

„I přes veškerou snahu ošetřovatelů se první z mláďat nepodařilo zachránit. O druhé se matka vzorně starala, pak jej ale z ničeho nic také odložila,“ povzdychl si zoolog Roman Řehák. Mládě se proto ujal ošetřovatel Jiří Doubek. Krmí ho po 2 až 3 hodinách, masíruje mu bříško pro snadnější vyprazdňování.

„Mládě ale prozatím nemá vyhráno. Aplikovali jsme mu dávku vitaminů, je důležité jej neustále udržovat v teple. To mu dodáváme pomocí nahřívacích lahví a plyšového medvídka, na kterého se může přitisknout,“ popsal ošetřovatel.

Malý outloň, kterému ošetřovatel začal říkat Emil, se schová do dlaně. Zatím váží pouhých 19 gramů, což je váha zhruba dvou kostek cukru. V dospělosti by měl dosáhnout 370 až 460 gramů.

Víte, že …
…zoo Děčín má s umělým odchovem outloňů zkušenosti. Stejným způsobem se podařilo zachránit outloně Béďu, který nyní slouží jako tzv. kontaktní zvíře.



Autor: 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.