Vánočka podle Moniky Absolonové!

„Umím dobře vařit,“ tvrdí o sobě Monika (40). A nelže! Po její vánočce se olizuje celá řada známých osobností. Teď sice nejsou Vánoce, ale dobrá vánočka potěší vždy. „Moje babička plete dolní patro ze čtyř, ale protože já jsem lempl, tak to dělám jen ze tří. Jde o chuť, ne o tvar,“ dodává Monika.
POTŘEBUJETE:
500 ml plnotučného mléka
2 kostky droždí
265 g cukru krystal
250 g másla
6 vajec
sůl
1 kg polohrubé mouky
2 vanilkové cukry
strouhanou kůru z ¼ citronu
1 balení rozinek
1 balení celých mandlí
1 balení plátků mandlí
rum
Celé mandle a rozinky naložíme den předem do rumu. Mléko vlijeme do kastrůlku a zahříváme na plotně. Do něj rozdrobíme droždí a vsypeme hrst cukru. Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky, pak vsypeme polovinu mouky, tři špetky soli, oba vanilkové cukry a do prstů citronové kůry. Vše opět dobře promícháme. Mléko s nakynutým droždím přelijeme do mísy a vypracujeme těsto, mouku postupně přisypáváme. Z rumového nálevu vyndáme mandle a rozinky a přidáme je do těsta. Hotové dáme přikryté na teplé místo vykynout alespoň na dvě hodiny, klidně i déle. Z těsta vytvoříme prameny a upleteme vánočku, kterou necháme ještě chvíli na plechu s pečicím papírem kynout. Do bílků vsypeme 5 lžiček cukru a promícháme, směsí pak vánočkou rukou potřeme a posypeme ji plátky mandlí. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut.