Křenová omáčka podle Otto Pláška!
Nebaví vás vařit stále to samé? Přečtěte si naše tipy, jak vylepšit osvědčené recepty!
POTŘEBUJETE:
- 1 l plnotučného mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 50 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 20 cm čerstvého kořene křenu
- sůl
- bílý pepř
- 500 g uzené kýty
- 1 citron
V hrnci rozpustíme máslo, které zasypeme hladkou moukou. Promícháme a chvilku necháme probublávat. Jemnou jíšku zalijeme mlékem a vymícháme tak, aby vše bylo hladké a bez hrudek. Přidáme najemno nastrouhaný křen a necháme cca 15 minut provařit za stálého míchání (pozor, má tendenci se velmi připalovat).
Přidáme smetanu a necháme ji zvolna bublat cca 5 minut. Nakonec omáčku dochutíme – okyselíme citronovou šťávou, zjemníme oříškem másla, osolíme, opepříme nebo můžeme přidat i čerstvě namletý křen. Podáváme s vařeným uzeným masem, houskovým nebo karlovarským knedlíkem a lehce posypané čerstvým strouhaným křenem.