POTŘEBUJETE:
- 4 vepřová ouška
- kořenovou zeleninu (1 mrkev, 1 petržel, ¼ celeru)
- ½ citronu
- 1 mrkev
- 1 smetanu ke šlehání
- 8 středních žampionů
- 4 stroužky česneku
- sůl
- mletý pepř
- muškátový oříšek
- kmín
- 1 hrst nasekané petrželové natě
- Na bešamel:
- 50 g másla
- 1 cibuli
- 200 ml vývaru z oušek
Vepřová ouška dobře očistíme a dáme vařit do hrnce společně s kořenovou zeleninou. Vaříme 45 – 60 minut doměkka. Pak ouška okrájíme tak, že si necháme jen pěkné a rovné části. Ty nakrájíme na nudličky cca ½ cm široké a 5 cm dlouhé. Dáme si je bokem a udržujeme je v teple (rychle tuhnou vzhledem k velkému množství zdravého kolagenu). Vývar z oušek scedíme a odložíme si 200 ml vývaru. Připravíme bešamel – rozpustíme máslo, přidáme najemno nasekanou cibuli a po krátkém osmahnutí vsypeme hladkou mouku. Dobře rozmícháme a ještě chvilku opékáme, mouka musí zůstat světlá. Podlijeme vývarem a pořádně rozmícháme. Necháme chvilku vařit a poté bešamelový základ rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a pro jistotu ještě přepasírujeme přes jemný cedník. Žampiony nakrájíme na plátky, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, ochutíme drceným kmínem, přidáme prolisovaný česnek a lehce podusíme ve vlastní šťávě na pánvičce. Přidáme je do scezeného bešamelu společně s nakrájenými oušky. Dobře zamícháme a přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev. Vše zalijeme smetanou našlehání a dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí, pepřem a nasekanou petrželovou natí. Společně ještě lehce vaříme za častého míchání (pozor, připaluje se to) asi 10 minut, než mrkev změkne a všechny ingredience se vzájemně propojí. Podáváme s houskovým knedlíkem, ale výborné je to i s čerstvým chlebem.