Cestujeme po Česku: Do podhůří Šumavy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Cestujeme po Česku: Do podhůří Šumavy!

Prachatice zdobí starobylé hradby.
Prachatice zdobí starobylé hradby. (Profimedia.cz, ara)

Odpočinek v překrásných lesích, sportovní možnosti i bohatou kulturu najdete na Prachaticku v podhůří jižní části Šumavy.

Milovníkům přírody může nabídnout Boubínský prales se stoletými stromy nebo rozhlednu Libín s krásným výhledem na Šumavu. Zavítat můžete i do pravděpodobného rodiště kazatele Jana Husa Husince.

Boubínský prales

Stáří Boubínského pralesa se odhaduje na 12 tisíc let a v minulosti měl prales i nejvyšší zdejší hora Bobík (1264 m)  mnohá využití. V 19. století se Boubín používal především ke splavu dřeva a vedly tudy pašerácké stezky. Raritou Boubínského pralesa byl strom nazvaný Král smrků. Dosáhl stáří 440 let, výšky 57 m a průměru kolem 160 cm. Byl zničen při sněhové vichřici, která oblast postihla v roce 1970.

Sklářská obec Lenora

Obec Lenora leží asi 15 km od města Vimperk a vznikla v roce 1834 jako osada kolem sklářské huti. Dnes je východiskem pro výlety na Boubín, vodáci zde začínají sjíždět Vltavu a Lenorou prochází také šumavská cyklomagistrála  ve směru Železná Ruda – Vyšší Brod. Vedle prohlídky sklářského muzea můžete navštívit malou sklářskou huť nebo brusírnu skla.

Prachatice

Půvabné městečko v Šumavském podhůří tvoří zachovalé renesanční centrum s hradbami, náměstím a překrásným kostelem sv. Jakuba. Prachatice vznikly v 11. století jako trhová osada. Děti i dospělé potěší návštěva Muzea české loutky a cirkusu. Kromě tradičních čertů a kašpárků se návštěvníci setkají s loutkami zhotovenými podle předloh Mikoláše Alše či Jana Trnky. Součástí expozice je i motocykl, na kterém jezdili medvědi ve filmu Šest medvědů  s Cibulkou.

Lanový park

Děti i dospělí se vyřádí na adrenalinové atrakci, kterou je 1,5 kilometru dlouhý lanový park na Libíně s více než osmdesáti překážkami. V parku si můžete vybrat z šesti tras. Letošní novou atrakcí je navíc aquazorbing, který si můžete vyzkoušet na rybníku poblíž centra. Otevírací doba je každý den od 10 do 17 hodin. Vstupné se liší podle jednotlivých tras – od 50 Kč za dětskou po 250 Kč za panoramatickou trasu.

Rozhledna na Libíně

Libín představuje nejvyšší horu šumavského podhůří s nadmořskou výškou 1096 m. Turisticky značená pěší trasa vede z Lázní sv. Markéty nad Prachaticemi až na jeho vrchol, kde se nachází kamenná rozhledna. Ta umožňuje výhled na velkou část Šumavy i Bavorského lesa, při dobré viditelnosti je možné spatřit také Alpy. Rozhlednu v den jejího slavnostního otevření v roce 1883 navštívil i rakouský korunní princ Rudolf, syn císaře Františka Josefa I. a jeho ženy Sissi.

Rodiště Jana Husa

Městečko Husinec u řeky Blanice je známé jako pravděpodobné rodiště kazatele Jana Husa. Návštěvníci tady najdou Husův rodný, původně gotický domek s expozicí věnovanou této osobnosti. Otevřeno je denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin. Husinec v minulosti navštívily i slavné osobnosti jako spisovatel Alois Jirásek či básník Jan Neruda. Prázdniny tady u dědečka trávila také světoznámá krasobruslařka Ája Vrzáňová.

Víte,že...

● Na jižním svahu Boubína, 2 km od vrcholu se nachází Boubínské jezírko. Bylo vybudováno v roce 1833 jako umělá vodní nádrž pro plavbu dřeva z boubínských lesů do sklárny v Lenoře.

● Prachaticemi v dávné minulosti vedla Zlatá stezka. Je to název pro systém středověkých obchodních cest, které překračovaly šumavské hvozdy a spojovaly Čechy s Podunajím. Obchodovalo se hlavně se solí.

● Návštěvníci tohoto kraje se mohou projet parním vláčkem v rámci akce »Šumavské léto s párou«. Vlaky jezdí každou sobotu a neděli tam i zpět z Nového Údolí přes Stožec, Černý Kříž do Černé v Pošumaví.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.