Cestujeme po Česku: Krásy Liberecka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Cestujeme po Česku: Krásy Liberecka!

Zdaleka viditelnou dominantou Liberecka je slavný vysílač s hotelem na vrcholu Ještědu.
Zdaleka viditelnou dominantou Liberecka je slavný vysílač s hotelem na vrcholu Ještědu. (Profimedia.cz, ara)

Skiareál Ještěd, Bedřichov, Tanvaldský Špičák, Jizerská padesátka – lyžování k Libereckému kraji neodmyslitelně patří. Užít si ale Jizerek a okolí stojí za to i v létě.

Lyže vyměňte za kola či plavky, vleky za cyklobusy a hurá do přírody. A na své si přijdou i nesportovci, i autem se dostanete na řadu jedinečných míst Liberecka.

Zatopený lom Kristýna

Zatopený lignitový lom Kristýna v Hrádku nad Nisou je oblíbeným odpočinkovým areálem s velmi čistou vodou. Má přibližně 14 hektarů, největší hloubka je 28 m. Pláže tu najdete písčité i travnaté. Můžete si přijet jen zaplavat či se ubytovat v kempu ve stanu, chatce, karavanu a užít něco romantiky. Místní tvrdí, že nejkrásnější jsou západy slunce.

Žitava

Do německé Žitavy je to od Kristýny jen 7 km. Zajeďte se podívat do města, které bylo spolu s Drážďany za minulého režimu oblíbeným místem nákupů rozinek, mandlí, záclon a dětského oblečení. Za vidění stojí rarita – Velké žitavské postní plátno v kostele svatého Kříže. Měří 8,2 x 6,8 m a je na něm celý biblický příběh, začíná stvořením světa a končí posledním soudem.

Kryštofovo Údolí

Malebné Kryštofovo Údolí by si neměl nechat ujít žádný návštěvník Libereckého kraje. Přijeďte se podívat na jediný vesnický orloj u nás. Každá z 22 fi gur, které se v jeho okénkách každou hodinu ukazují, mají i své patrony – např. herce Jiřinu Bohdalovou a Jiřího Lábuse či moderátorku Marcelu Augustovou. Ve vesničce najdete i muzeum betlémů včetně unikátu betlému v nadživotní velikosti malíře Josefa Jíry.

Tip Aha! Aquapark Babylon

Je největší mimopražský krytý vodní ráj ve stylu antických lázní. Kromě toboganů, divoké řeky, podvodních masáží, římské páry a saun můžete vyzkoušet sto metrů síťových prolézaček a tunelů ve výšce přes 10 metrů nad hladinou.

Časově neomezený vstup pro návštěvníky do 100 cm zdarma, do 140 cm 240 Kč a pro vyšší 320 Kč. Pokud chcete jen plavat, navštivte městský bazén (dospělí 60 Kč, děti 50 Kč) a po pár uplavaných kilometrech vyhlášenou pizzerii, která je umístěna v jeho areálu a z níž můžete pozorovat dění ve vodě.

Ještěd

Ještěd (1012 m n. m.) je nejvyšší horou Ještědského hřbetu. Horský hotel a vysílač, který na ni navrhl architekt Karel Hubáček, z ní učinil dominantu Libereckého kraje. Na Ještěd můžete buď vyjít po vlastních, vyšlápnout na kole či vyjet nejstarší dvoukabinovou lanovkou v Česku, která turisty vozí od roku 1933. Jedna jízda za 75 Kč, děti za 40 Kč. Zpáteční 120, děti 60 Kč.

Zoo a botanická zahrada

Liberecká zoo je nejstarší zahradou na území bývalého Československa a jako jediná u nás chová bílou formu tygra indického (odtud název hokejového klubu Bílí Tygři Liberec). První mláďata se podařilo odchovat v roce 2002. Vstup pro dospělé 115 Kč, děti 65 Kč. Botanická zahrada, mimochodem také nejstarší u nás, se pyšní skleníkovým areálem ve tvaru rostlinných buněk plných naprostých rostlinných unikátů. Vstupné 140 Kč, děti polovic.

Obří sud

Stylovou restauraci Obří sud, jedinou svého druhu v Česku, najdete u Lázní Libverda. Sud má objem neuvěřitelných 10 tisíc hektolitrů. Nedaleké lázně se zaměřují na léčbu onemocnění pohybového aparátu, srdce a krevního oběhu. Prameny kyselky – »Boží vody«, o níž se říká, že léčí již její první doušek – jsou známy od 14. století. Ochutnat a do přinesených láhví načepovat si ji může zdarma každý.

Víte, že...

● V roce 1891 byl v Liberci spáchán neúspěšný atentát na císaře Františka Josefa I.

● První automobil v Čechách brázdil právě cesty Liberecka? V roce 1893 si vůz značky Victoria Benz objednal liberecký podnikatel Theodor Liebieg.

● V Liberci se narodil nejznámější český komik Vlasta Burian (†70).

● Jizerská padesátka odstartovala prvně v roce 1968.



Přečtěte si
atakdale
3. 8. 2011 • 10:43

Reichenberg 4ever

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.