S Aha! na rybách: Vyberte si správnou nástrahu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

S Aha! na rybách: Vyberte si správnou nástrahu

Rudolf Hrušínský používá k lovu i umělé nástrahy.
Rudolf Hrušínský používá k lovu i umělé nástrahy. (Aha! – Dan Černovský)

Nástraha je jednoduše řečeno všechno, co rybář napíchne na háček, aby rybu ošálil a přiměl ji háček spolknout.

Tvorba správné nástrahy je však malá alchymie. Záleží nejen na druhu ryby, ale i na typu vody či na počasí. Ani ta nejlepší nástraha vám však nepomůže, když nebudete znát chování ryb.

„V létě ryby přijímají potravu převážně brzy ráno a večer. V zimě naopak spíš v poledne, protože ryba je studenokrevný živočich a omezuje příjem potravy,“ říká herec a vášnivý rybář Rudolf Hrušínský.

Typy nástrah

Nástrahy dělíme na přírodní, tedy jedlé, a umělé, které rybě pouze připomínají její potravu. Mezi umělé nástrahy patří třeba třpytky, muškařské mušky, gumové modely rybiček a podobně. Jedlé nástrahy pak ještě dělíme podle toho, zda jsou z živočišného, nebo rostlinného materiálu.

Velikost nástrahy.

Mnoho rybářů se stále domnívá, že velkou rybu musejí lovit na velkou nástrahu. Ve skutečnosti by však velikost nástrahy měla být přiměřená velikosti rybí tlamy, raději menší.

Na menší nástrahu zabere velká ryba, i pokud je nasycená a nemá hlad. Menší nástraha navíc působí přirozeněji a nevzbuzuje v rybě nedůvěru. Velikost nástrahy by vždy měla odpovídat velikosti háčku. Ten by měl být pochopitelně co nejméně nápadný.

Tvar nástrahy

Nástraha má svým tvarem co nejvíce připomínat původní potravinu. Háček u hmyzu a larev proto vedeme středem těla. Masné a moučné červy zase připíchneme za kůžičku tak, aby nevyhřezly vnitřnosti.

Čerstvost vede

Ryby přilákáte jen na čerstvou nástrahu, která vábí chutí, vůní i tvarem. Po chvíli strávené ve vodě však tyto lákavé vlastnosti mizí. Účinnost ztrácí i návnada, kterou okousaly menší rybičky. Nástrahu obměňujeme po každém záběru nebo po dvaceti minutách, když je ve vodě. Pokud ryba nezabere ani po hodině, zvolili jsme špatný druh nástrahy a použijeme zcela jiný.

Pozor na zákazy

Vždycky si nejprve zjistěte, jaké nástrahy se smějí v konkrétním revíru používat. Kromě všeobecně celoročně zakázaných nástrah, jako jsou žáby, škeble či raci, platí různá pravidla ve pstruhových a nepstruhových vodách. Svá vlastní pravidla si může nastavit i každý majitel vodní plochy.

Zítra: Nejlepší živočišné nástrahy



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.