S Aha! na rybách: Jak se stát muškařem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

S Aha! na rybách: Jak se stát muškařem

Herec Rudolf Hrušínský ukazuje, že vodotěsný oblek na muškaření často rybáři sahá až ke krku.
Herec Rudolf Hrušínský ukazuje, že vodotěsný oblek na muškaření často rybáři sahá až ke krku. (Aha! – Dan Černovský)

Muškaření je nejnáročnější způsob rybolovu. Nachodíte při něm kilometry často po pás ve vodě.

Mnozí rybáři se této ušlechtilé technice vyhýbají, protože mají strach, že ji nezvládnou. Je pravda, že cesta k tomu, jak se stát dobrým muškařem, je dlouhá. Odměna však stojí za to.

Rudolf Hrušínský muškaření zbožňuje. „Pro mě je to královna rybaření, je mojí nejoblíbenější technikou. Občas takhle ujdu i patnáct kilometrů,“ říká herec.

Proč je skvělé být muškařem?

Muškař na rybu nečeká, ale sám ji vyhledává. Jde o aktivní rybaření, při němž musíte být stále ve střehu. Bojujete nejen s rybou, ale i s vodou. Navíc musí muškař rybu přelstít jen umělou nástrahou, kterou si často vyrábí sám. Ti nejlepší muškaři vzory i materiály svých mušek tají.

Muškařské vybavení

Muškařská udice se skládá z muškařského prutu, který je lehčí a pružnější než běžný prut, místo vlasce se používá muškařská šňůra. Ta může být plovoucí nebo potápivá. Dále potřebujete muškařský naviják, muškařský návazec a kolekci mušek.

Protože se budete brodit vodou, musíte si koupit speciální nepropustný goretexový oděv. Pokud si nechcete pořizovat kompletní nové vybavení, můžete zkusit muškaření i s prutem určeným na plavanou. Jako nástrahu však musíte použít nymfu.

Typy nástrah

Mušky dělíme na suché, mokré, nymfy a strýmry. Suchá muška plave na hladině a rybě imituje hmyz unášený vodou. Mokrá muška se potápí a ryba si ji plete s hmyzem utopeným. Lov nymfami se provádí u dna, protože nymfy představují larvy jepic. Strýmry napodobují aktivní pohyb živého tvora ve vodě.

Technika muškaření

Základem je nahození muškařské šňůry do správné vzdálenosti. K tomu potřebujete kromě cviku i naprosto bezchybně fungující naviják. Při správném muškařském hodu dopadne na vodu nejprve muška, pak návazec a až nakonec šňůra.

Nástrahu – mušky – si můžete koupit v obchodě. Pokud ale muškaření propadnete, budete si určitě chtít vázat mušky vlastní.

Kde muškařit?

Původně se mělo za to, že muškaření se hodí výhradně do pstruhových vod. Dnes ale můžete muškaře potkat i na rybnících, jezech a tůních. Na mušku lze tedy chytit nejen pstruhy či lososovité ryby, ale i třeba siveny a lipany.

Zásady správného muškaře

●  Správný muškař nehází zbytečně daleko. Hody delší než 15 metrů by měly být výjimkou.

●  Pokud rybu vidíme, nikdy neházíme přímo na ni. Mušku se snažíme trefit nad rybu, aby k ní přirozeně připlavala.

Zítra: Jak si vybrat správnou nástrahu



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.