S Aha! na rybách: Nejlepší rybářské vychytávky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

S Aha! na rybách: Nejlepší rybářské vychytávky!

Herec Rudolf Hrušínský nedá na chytání ryb s krmítkem dopustit.
Herec Rudolf Hrušínský nedá na chytání ryb s krmítkem dopustit. (Aha! – Dan Černovský)

Doby, kdy si rybáři museli vystačit při tvorbě náčiní jen se svým kutilským umem, jsou dávno pryč.

Dnes nabízejí specializované obchody množství sortimentu, který vám rybolov usnadní. Ať už jde o vylovovací hák nebo třeba o měřič hloubky. Popularitu si v poslední době získalo i takzvané krmítko.

Oblíbil si ho i herec Rudolf Hrušínský.  „Má to velkou výhodu v tom, že krmení napadá na dno vždy přesně v tom stejném místě, kde chytáte, takže je lákadlo velmi efektivní,“ říká vášnivý rybář.

Měřič hloubky vody

Neocenitelný pomocník při lovu na plavanou se splávkem, kdy musíme hloubku nástrahy nastavovat tak, aby se pohybovala těsně u dna. Na háček vlasce připevníme měřič hloubky, což je těžší olůvko ve tvaru pyramidy. Na vrcholku by mělo být zapuštěné silonové očko, nikoliv kovové. Tím byste si mohli poškodit háček.

Krmítko

Jde o jednoduché zařízení, většinou ve tvaru klícky, které se naplní návnadou. Při ponoření do vody se dobroty z krmítka pomalu uvolňují a lákají ryby k místu, kde je rybář chce mít. Krmítko také může fungovat jako zátěž na vlasci. Vylovovací hák

Vylovovací hák

neboli gaff je hák s prodlouženou rukojetí, který pomáhá při vylovení velké ryby z lodi nebo ze břehu. Zasekává se rybě těsně za hlavou nebo za skřele. Nahrazuje vlastně podběrák. Nevýhodou jeho použití je poškození ryby, kterou už není možné pustit zpět. V zahraničí se prodávají i vylovovací kleště.

Vyprošťovač háčků

Šikovná pomůcka, která nám pomůže, když se vám nedaří odstranit rybě zaseknutý háček prsty. Vyprošťovačem  se háček pootáčením a mírným tlakem uvolní, zachytí o hranu uvolňovače a odstraní z tlamy.

Pérový otvírač tlamy

Otvírač tlamy je v Česku nepříliš rozšířený pomocník. A to je škoda! Vkládá se do tlamy ryby ve chvíli, kdy jí rybář vytahuje háček. Jeho výhody oceníte třeba tehdy, když chytíte štiku a nechcete se blíže seznámit s jejími ostrými zuby.

Tip Aha! - Rybářský nůž

Neocenitelným pomocníkem každého rybáře je nůž. Specializované obchody vám nabídnou zařízení, která obsahují nejen ostrou čepel, ale třeba i pilku, vyprošťovač háčků, čepel na šupiny, šroubovák, nůžky, brousek na háčky, křížový šroubovák, otvírák na konzervy, otvírák na láhve, kleště či metr.

Zítra: Jak se stát muškařem



Přečtěte si
ivannavratil386
20. 4. 2019 • 18:48

Tak tomu říkám super tipy! Díky mockrát. Musím se přiznat, že já jsem co se chytání ryb týče zatím stále spíš nováček, takže se mi určitě takové vychytávky budou hodit. Mimochodem, pokud mohu doporučit, tak před časem jsem narazil na tento zajímavý web https://www.zachytame.cz/ odkud se mi podařilo načerpat celkem dost užitečných informací ohledně rybolovu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.