S Aha! na rybách: Časté potíže s navijákem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

S Aha! na rybách: Časté potíže s navijákem!

Herec Rudolf Hrušínský moc dobře ví, jak důležité je mít správný naviják.
Herec Rudolf Hrušínský moc dobře ví, jak důležité je mít správný naviják. (Aha! – Dan Černovský)

Bez navijáku se dnes neobejde žádný rybář. Moderní rybolov vyžaduje rychlý a plynulý pohyb vlasce, který nám naviják zajistí. Ceny navijáků se pohybují od dvou set korun po několik tisíc. I ty levnější jsou však dostatečně kvalitní a pro amatérského rybáře je zbytečné, aby utrácel tisíce. „Začátečník by si měl koupit startovací set,“ tvrdí herec Rudolf Hrušínský.

Správný naviják

Musí mít lehký a plynulý chod, umožňovat odhození nástrahy dostatečně daleko. Navijáková brzda pak brání přetržení vlasce. Naviják by měl na prutu pevně držet a nebýt příliš těžký.

Typy navijáků

Obyčejnému navijáku se říká kolovrátek nebo kolečko. Na muškaření se používá speciální muškařský naviják. Univerzální je smýkací naviják s pevnou cívkou. Navijáky mohou mít otevřenou nebo uzavřenou cívku.

Potíže s navijákem

Hladký chod navijáku je jednou z nejdůležitějších podmínek úspěšného lovu. Bez navijáku nenahodíte do správné vzdálenosti, ani nedokážete rybu z vody vytáhnout.

Zamotávání vlasce

Zamotávají se především vlasce silnější než 0,5 mm, pokud jimi naplníme cívku až po okraj. Vlasce této tloušťky totiž již nejsou tak pružné, narovnávají se a z cívky padají. Předejít tomu můžeme tak, že vlasec nenavineme až po okraj cívky nebo cívku sejmeme a před použitím ji zhruba půl hodiny máčíme ve vodě. Někdy má však cívka tak odřené okraje, že vlasec nezadrží a zhoršuje smýkání z cívky. Takovou cívku musíme vyhodit a nahradit cívkou novou. Při koupi vlasce pamatujte, že byste měli dokoupit i náhradní cívky.

Zadrhávání cívky

Zejména u starších navijáků se může cívka zadrhávat, blokovat či přeskakovat. Tuto závadu odstraníme tak, že do vybrání hlavy cívky vložíme plstěný kotouček, vystřižený přesně podle průměru vybrání, a jeho spodní část napustíme olejem nebo natřeme vazelínou. Na plstěný kotouček položíme kotouček stejného průměru zhotovený ze vzdušnice jízdního kola, který zabrání plstěnému kotoučku v podkluzování.

Zaskakování vlasce pod cívku navijáku

Vlasec někdy zaskakuje pod cívku navijáku. Tomu zabráníme, když po celém obvodu spodního okraje cívky přilepíme voděodolným lepidlem proužek molitanu.

Tip Aha!

Abyste si pamatovali, jaký typ vlasce jste navinuli na cívku, doporučujeme nalepit na spodní stranu navijáku lísteček s nejdůležitějšími údaji. Pak budete vždy vědět, jak dlouhý vlasec máte k dispozici, jaký má průměr a vlastnosti. Lísteček chraňte před vodou přetřením bezbarvým lakem na nehty.

Chod navijáku v sobě skrývá řadu úskalí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.