S Aha! na rybách: Splávek je »práskač«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

S Aha! na rybách: Splávek je »práskač«!

Když vám splávek hlídá, kdy ryba zabere, můžete u vody relaxovat. Jako Rudolf Hrušínský.
Když vám splávek hlídá, kdy ryba zabere, můžete u vody relaxovat. Jako Rudolf Hrušínský. (Aha! – Dan Černovský)

Když ryba zabere a spolkne nástrahu, musí se to rybář nějak dozvědět. K tomu slouží splávek, jemuž se budeme věnovat v tomto díle našeho rybářského seriálu.

„Je to vlastně takový práskač. Signalizátor záběru,“ vysvětluje herec a rybář Rudolf Hrušínský hlavní funkci splávku. Mezi další úkoly splávku patří nadnášet nástrahu a udržovat ji v určité hloubce. Při zdolávání ryby kopíruje její pohyb.

Vlastnosti ideálního splávku

Ideální splávek musí být lehký a malý, ale přitom mít velkou únosnost. Musí reagovat na ty nejjemnější pohyby. Nesmí klást vodě příliš velký odpor. Při vlnobití by měl být klidný, aby pohyb hladiny nepřenášel na nástrahu na dně. Nesmí překážet při nahazování ani zdolávání ryby.

Materiál na výrobu

Splávek musí být lehčí než voda, takže se vyrábí z lehkých materiálů. Na trhu najdeme splávky z topolové kůry, z peří, z korku, z plastu či pěny, celuloidu, bambusu či ostnů dikobraza.

Barva splávku

Barva té části splávku, která dosedá na vodu, by měla být co nejnenápadnější. Vhodná je šedá, černá, hnědá či jiné přírodní odstíny. Část nad vodou by naopak měla být dobře viditelná, tedy žlutá, červená a podobně. Na anténku je vhodné umístit pestrý kroužek. Je možné koupit i splávky, které ve tmě světélkují.

Vítr a vlny

Ve větrném počasí je nejlepší nepoužívat objemné a krátké splávky. Nejlepší jsou tenké podlouhlé splávky s »anténkou«. Tělo splávku je totiž více ponořeno a nekopíruje pohyb hladiny.

Jsou čihadla splávky?

Někdy se setkáme se závěsnými čihadly. Nejde vlastně o pravé splávky. Čihadla neleží na vodě, ale zavěšují se na vlasec pod špičku prutu. Speciálním typem závěsného čihadla je takzvaná mosazná jehla. Jde o mosazný drát o průměru 2 mm, dlouhý asi 30 cm a upravený tak, že na jednom konci je očko s karabinkou, k vedení vlasce pak dvě očka. Na drát je nasazena zátěž omezená gumovou zarážkou. Závěsné splávky nelze kvůli jejich citlivosti používat v rychle tekoucí vodě.

Bez splávku by rybář nevěděl, co se pod hladinou děje.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.