S Aha! na rybách: Rybářský slovníček! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

S Aha! na rybách: Rybářský slovníček!

Rudolf Hrušínský ukazuje, jak má vypadat správný podběrák.
Rudolf Hrušínský ukazuje, jak má vypadat správný podběrák. (Aha! – Dan Černovský)

Deník Aha! pro své čtenáře připravil v následujících třech týdnech tři knihy – Velký atlas ryb 1, 2 a 3. Proto jsme pro všechny začátečníky i zkušené »lovce« připravili rybářský seriál. V prvním díle přinášíme slovníček základních pojmů. A nezapomeňte, už ve čtvrtek vyjde první díl Velkého atlasu ryb.

Rybaření je ušlechtilá zábava, které se věnuje i řada českých celebrit. Pokud budete mít štěstí, můžete na břehu potkat i herce Rudolfa Hrušínského. „Můj otec byl vášnivý rybář. Každé prázdniny jsme vždycky na celé léto jezdili do jižních Čech. Takže vlastně rybařím od čtyř let,“ vysvětluje herec, proč rybaření zcela propadl.

Splávek

Pomůcka, která se vyrábí z lehkých materiálů jako je korek, plast nebo i speciálně upravená kůra. Nadnáší háček s nástrahou a také ji udržuje v plánované hloubce. Pohyb splávku také rybáře upozorní, kdy mu ryba »zabrala«. Při lovu na hluboko, tedy když háček leží na dně, se používá i čihátko (neboli policajt), které se zavěsí na vlasec pod prut.

Háček

Zastarale také udička, je základní součástí rybářského vybavení. Připevňuje se speciálním uzlem na vlasec a jeho účelem je zaseknout se v tlamě ryby, a umožnit tak její zdolání, neboli vytažení na břeh.

Vlasec

Jde o umělé vlákno používané k lovu ryb. Je základní součástí rybářské udice, umožňuje zásek a následné zdolání ryby. Moderní vlasce se vyrábějí z nylonu. Průměr vlasců běžně dostupných na trhu se pohybuje od 0,06 do 0,60 mm, odstupňované bývají po 0,02 mm.

Podběrák

Pomůcka rybáře, s níž se ryba zachycená na háčku vytahuje z vody ven. Jde o síť na kovovém kruhu s rukojetí. Podběrák by měl mít průměr nejméně 35 cm, na štiky a velké kapry pak alespoň 45 cm. Velikost ok by neměla být menší než 2 cm.

Zásek

Pohyb prutem, kterým se pomocí vlasce nebo šňůry zasekne háček do tlamy ryby. Zásek provádí zkušený rybář prudkým rychlým pohybem zápěstí, nikdy ne celou paží.

Nástraha

Imitace rybí kořisti, kterou rybář napíchne na háček. Návnady mohou být živočišného i rostlinného původu, nebo také umělé nástrahy jako jsou třpytky či umělé mušky. Cílem nástrahy je, aby ryba spolkla háček.

Návnada

Potraviny, které rybář vhazuje do vody s cílem přilákat ryby před vlastním zahájením lovu. Zatímco nástraha většinou imituje přirozenou rybí potravu, návnada bývá jídlo rybám neznámé, které je má překvapit a zaujmout.

Muškaření

Způsob sportovního lovu ryb. Při muškaření je nástraha – umělá muška nahazována pomocí speciální muškařské šňůry a prutu do místa lovu, a to i desítky metrů daleko. Při muškaření se nepoužívá splávek.

Slang zkušených »lovců«

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.