Lexikon Potravin. 11.díl: Čím si osladit život | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Lexikon Potravin. 11.díl: Čím si osladit život

Moučkový cukr se používá k posypání koláčů a moučníků.
Moučkový cukr se používá k posypání koláčů a moučníků. (Profimedia.cz)

Cukr považujeme za tak běžnou surovinu, že to s jeho konzumací občas až přeháníme.

Málokdo ale ví, že do roku 1801, kdy byl v Prusku vybudován první cukrovar na zpracování cukrové řepy, byl vzácným a drahým zbožím. Čím vším si lze osladit pokrmy a nápoje?

Víte, že...

  • Cukry podporují správný vývoj a činnost mozku a svalů. Neměli bychom je tedy z jídelníčku vyřadit, jen konzumovat pokud možno ve zdravé formě a v rozumném množství.
  • Melasa obsahuje řadu prospěšných látek. Velmi dobře zabírá například u chronické zácpy – doporučuje se pít vlažný melasový nápoj nalačno. Jednu lžičku melasy zalijeme 2 dl horké vody, zamícháme a pijeme po doušcích.
  • Melasu je dobré používat i zevně – dobře zabírá na spálenou kůži, pomáhá při alergiích, ekzémech i lupénce. Melasu naneseme na čistou pleť, necháme 25 minut působit a dobře opláchneme.
  • Skvělou prevencí rakoviny je jak melasa, tak javorový sirup. Melasu podáváme denně po lžičkách, javorový sirup se kombinuje s jedlou sodou – smícháme tři díly javorového sirupu a jeden díl jedlé sody a promícháme. Zahříváme pět minut, aby teplota sirupu nepřesáhla 40 °C, dokud směs nezhoustne.

805583:gallery:true:true

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.