Lexikon Potravin. 11.díl: Čím si osladit život
Cukr považujeme za tak běžnou surovinu, že to s jeho konzumací občas až přeháníme.
Málokdo ale ví, že do roku 1801, kdy byl v Prusku vybudován první cukrovar na zpracování cukrové řepy, byl vzácným a drahým zbožím. Čím vším si lze osladit pokrmy a nápoje?
Víte, že...
- Cukry podporují správný vývoj a činnost mozku a svalů. Neměli bychom je tedy z jídelníčku vyřadit, jen konzumovat pokud možno ve zdravé formě a v rozumném množství.
- Melasa obsahuje řadu prospěšných látek. Velmi dobře zabírá například u chronické zácpy – doporučuje se pít vlažný melasový nápoj nalačno. Jednu lžičku melasy zalijeme 2 dl horké vody, zamícháme a pijeme po doušcích.
- Melasu je dobré používat i zevně – dobře zabírá na spálenou kůži, pomáhá při alergiích, ekzémech i lupénce. Melasu naneseme na čistou pleť, necháme 25 minut působit a dobře opláchneme.
- Skvělou prevencí rakoviny je jak melasa, tak javorový sirup. Melasu podáváme denně po lžičkách, javorový sirup se kombinuje s jedlou sodou – smícháme tři díly javorového sirupu a jeden díl jedlé sody a promícháme. Zahříváme pět minut, aby teplota sirupu nepřesáhla 40 °C, dokud směs nezhoustne.