Hubneme s Ilonou Csákovou! Stop české kuchyni
Česká kuchyně rozhodně nepatří k dietním. Rádi smažíme, pečeme tučné maso a dopřáváme si zahuštěné polévky.
Zpěvačka Ilona Csáková (40) proto tradiční česká jídla ze svého jídelníčku prakticky vyškrtla.
Češky se od svých maminek a babiček naučily, že správné jídlo je vepřoknedlozelo, svíčková, pečená kachna nebo poctivý obalovaný řízek. Jenže už často zapomínají, že dříve se podobná těžká a sytá jídla vařila jen ve svátek. V týdnu jedli lidé většinou brambory nebo kaši z luštěnin.
Pokud chcete hubnout, zapomeňte na Magdalenu Dobromilu Rettigovou. Obohaťte svůj kulinářský repertoár o prvky z čínské, japonské nebo středomořské kuchyně. Zařaďte do jídelníčku více zeleniny, ryb a mořských plodů, jako přílohu podávejte rýži nebo kuskus a namísto živočišných tuků používejte olivový olej. Svíčkovou nebo řízky si dopřávejte jen ve svátek a uvidíte, jak půjdou kila dolů.
Co radí Ilona Csáková (40)?
„Nejsem zastáncem klasických českých jídel. Mám ráda těstoviny, na jídelníčku se mi teď ale objevil třeba i zeleninový kuskus. Ten si dávám často. Nebo nudle s tvarohem a osmahlou cibulkou, to miluju! Nebo zapečené těstoviny. Nejsem v tom úplný puritán, dopřeji si třeba řízek, ale snažím se to vykompenzovat pohybem nebo tím, že další den si dám ovoce nebo něco lehkého. Myslím, že když se naučíte vést život podle pořekadla »všeho s mírou«, dá se hezky žít.“
Co na to odborník?
Petr Menšík vystudoval hodnocení kvality potravin na České zemědělské univerzitě v Praze. Pracuje jako výživový specialista pro český a slovenský trh u firmy Nestlé.„Klasická česká jídla jsou opravdu hodně kalorická. Pokud si je chceme dopřát, dejme si je k obědu a v rozumném množství. Na místě je pak kompenzace lehčím jídlem k večeři. Správné je zařazení pohybu, který je pro zdravý životní styl neodmyslitelný. Pořekadlo »všeho s mírou« platilo a bude platit a hezky žít se podle něj určitě dá.“