Hubneme s Ilonou Csákovou! Ilona radí: Nehladovte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Hubneme s Ilonou Csákovou! Ilona radí: Nehladovte!

Dietní jídelníček
Dietní jídelníček (Profimedia.cz)

Zpěvačka Ilona Csáková (40) sama přiznává, že patří k ženám, které si musejí váhu hlídat.

Má zkušenosti s různými dietami a sama na svoji kůži zažila nepříjemný jo-jo efekt.

Jo-jo efekt, tedy kolísání váhy, se obvykle objeví po drastické dietě. Člověk drží hladovku a rychle zhubne, jenže když zase začne »normálně« jíst, kila jsou hned zpátky. Jojo efekt spolehlivě doprovází především tzv. zázračné diety, které spočívají ve vyloučení některých živin z jídelníčku.

Ať už jde o dietu rýžovou, kdy se živíte prakticky jen rýží, nebo třeba tukožroutskou, kdy pijete pouze vývary. Základním problémem je, že při takto přísné dietě hubnou především svaly a odvodňujete se. Po ukončení diety se pak chcete odměnit, že jste to vydrželi, a začnete jíst. Poté rychle naberete tuk, a tím svůj organismus zatěžujete doslova extrémně.

Jedinou správnou cestou je trvalá změna životního stylu. Jídelníček musí obsahovat vyvážený podíl všech živin. Zdravé hubnutí znamená maximálně kilo za týden. Pokud hubnete rychleji, nejspíš neztrácíte tuk, ale vodu a svalovinu.

Dietní jídelníček

Co radí Ilona Csáková?

„Rozhodně nedoporučuji diety typu hladovět a jen pít, tím se vám zablokuje metabolismus a rozhodí se tělo. Já jsem jednou jedla jen mrkev. Z vlastní zkušenosti vím, že po takovémto hubnutí nastane takzvaný jojo efekt. Co shodíte, to zase naberete. Musí se hubnout pomalu a zaměstnávat tělo pořád.“

Co na to odborník?

Vít Chaloupka je jedním z nejznámějších odborníků na výživu špičkových sportovců i běžné populace. Působí jako trenér a dietolog. Pracuje také s obézními dětmi.

„Pokud někdo rychle zhubne drastickou dietou a dosáhne svého cíle, většinou začne znovu nezřízeně jíst a nabere. K trvale štíhlé postavě vede jenom změna životního stylu. Při ní hubnete pomaleji, ale zato vám to vydrží.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.