Hubneme s Ilonou Csákovou! Ilona radí: Nestresujte se! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Hubneme s Ilonou Csákovou! Ilona radí: Nestresujte se!

Dietní jídelníček
Dietní jídelníček (Profimedia.cz)

Při hubnutí je velmi důležitý psychický stav a načasování.

Ve stresu se totiž shazují kila špatně. Nervózního člověka stále honí mlsná. Své o tom ví i zpěvačka Ilona Csáková (40), která s váhou bojuje celý život. Dobře ví, že stresovaný člověk snadno sáhne po nějaké dobrotě, aby si »obalil nervy tukem«.

Hubnutí a změnu životního stylu si neplánujte do žádného rušného období. Pokud o sobě víte, že se ve stresu přejídáte, měli byste se naučit »odměňovat« něčím jiným než laskominami.

Když vás příště rozčílí šéfová nebo děti, nesahejte už bezmyšlenkovitě po tabulce čokolády. Stejně tak si odpusťte sladký koblížek po úspěšném jednání. Kupte si raději nějakou milou drobnost nebo si zajděte na masáž.

Procházíte-li náročným životním obdobím a bojíte se, že přiberete, zařaďte do svého každodenního programu pohyb. Nejenže se vyhnete nežádoucímu tloustnutí, ale i váš duševní stav se zlepší a budete odolnější. Zároveň má na psychiku podstatný vliv i pravidelná strava, při níž se vyhnete kolísání hladiny cukru v krvi.

I když jste přes den ve stresu, najděte si čas na jídlo. Zabráníte tak tomu, abyste byli večer, kdy dorazíte domů a stres z vás spadne, vyhladovělí a přejedli se před spaním.

Dietní jídelníček

Co radí Ilona Csáková?

„Důležitá je psychická stránka. Na dietu je třeba mít pohodu a klid. Ve stresu nezhubnete, spíše ještě přiberete. Někteří lidé se třeba jídlem »odměňují«, když jsou nešťastní.“

Co na to odborník?

Petr Havlíček vystudoval obor technologie potravin, je známým výživovým specialistou, spolupracuje na reality show televize Prima Jste to, co jíte. Působil i jako konzultant vrcholových sportovců, jako je běžkyně Kateřina Neumannová či atleti Tomáš Dvořák nebo Roman Šebrle.

„Hubnutí je změna životního stylu a k tomu pohoda patří. Pokud je člověk ve stresu, má obvykle jiné starosti. Zároveň však také platí, že chronický stres je jednou z nejčastějších příčin nadváhy. Máme vyzkoušeno, že když se člověk začne hýbat a pravidelně jíst, výrazně se zlepší i psychický stav.“

Zítra čtěte: Jak hubnout po porodu

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.