Hubneme s Ivetou Bartošovou: TUKY JEN ZDRAVÉ!

Zpěvačka Iveta Bartošová (44) radí, že bychom měli přijímat tuk v podobě panenských rostlinných olejů.
Lidé, kteří chtějí rychle zhubnout, často ze svého jídelníčku zcela vyloučí tuky. To je ale chyba! Náš organismus totiž tuky potřebuje ke zdravému fungování. Zpěvačka Iveta Bartošová (44) radí, že bychom měli přijímat tuk v podobě panenských rostlinných olejů.
Některé vitaminy jako například A, D a K jsou rozpustné výhradně v tucích. Ke zdravým tukům patří omega-3 a omega-9 mastné kyseliny, kterých máme ve stravě obecně málo. Omega tuky blahodárně působí na oběhový systém, snižují riziko onemocnění srdce, arytmie i mozkové mrtvice. Navíc fungují proti úzkosti, depresi a stresu.
Omega-3 mastné kyseliny najdete zejména v rybách. omega-9 mastné kyseliny mají antibakteriální účinky a povzbuzují imunitu. Jejich zdrojem jsou olivový, mandlový či sezamový olej a kešu a arašídové oříšky.
K nezdravým tukům řadíme umělé částečně ztužené transtuky, které najdeme v margarínech a průmyslově vyráběném pečivu.
Potraviny živočišného původu, jako je mléko, máslo či maso, obsahují nasycené tuky. Ty bychom měli přijímat jen v omezeném množství, protože jejich nadbytek zvyšuje krevní tlak, riziko infarktu i nádorových onemocnění.
Co radí Iveta Bartošová
„Důležité je mít ve stravě vyvážený podíl všech tří živin: bílkovin, tuků i sacharidů. Bílkoviny je dobré pokrývat především z rostlinných zdrojů. Sacharidy zase ve formě složitějších cukrů, které se déle tráví a využívají, to jsou třeba celozrnné výrobky. Měli bychom mít i dostatek vlákniny. Všechny tuky nejsou špatné. Chce to mít ve stravě dostatek tuků ve formě olejů: olivový, lněný, konopný. Nejde o to srazit tuky ve formě olejů, ale příjem kalorií.“
Co na to odborník?
Vít Chaloupka, dietolog
Vít Chaloupka je jedním z nejznámějších odborníků na výživu špičkových sportovců i běžné populace. Působí jako trenér a dietolog. Pracuje také s obézními dětmi.
„Doporučoval bych přijímat i živočišnou bílkovinu, abyste do sebe dostali kolagen, který je třeba pro výživu kloubů, vlasů nebo nehtů. Výborné jsou vepřové nožičky, hovězí kližka a drůbeží žaludky vařené v nesolené vodě. Zdravá dieta by také měla obsahovat rybí tuk.“