Sjetý pobuda ubil klackem důchodkyni: Chtěl si tak zajistit pohodlí věznice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Sjetý pobuda ubil klackem důchodkyni: Chtěl si tak zajistit pohodlí věznice!

Rom stařenku brutálně umlátil, aby se vyhnul blázinci.
Rom stařenku brutálně umlátil, aby se vyhnul blázinci. (Foto: scom)

Důchodkyně M. J. (†76) z Hradecka zaplatila životem za šílený plán Roma G. T. (24). Údajně duševně nemocný muž přišel o bydlení a usoudil, že za mřížemi mu bude nejlíp. Proto se rozhodl spáchat zločin.

G. T. se potloukal v romské komunitě ve vesnicích v okolí Hradce Králové. Mezi svými příbuznými však příliš dobrou pověst neměl. Nepracoval a odmítal vypomáhat rodině třeba s hlídáním dětí. G. T. docházel k psychiatrovi, většina ostatních Romů se však domnívala, že své bludy předstírá, aby si udržel invalidní důchod.


Nakonec ho v říjnu 1974 z domu vyhodila i vlastní sestra. G. T. dostal strach, že půjde do blázince. Usoudil, že lépe mu bude ve vězení. Aby se tam dostal, rozhodl se, že někoho zabije. Na kuráž si vzal hrst léků, které mu předepsal jeho psychiatr, a odešel do nedalekého lesa. Jako první potkal stařenku M. L. Byla mu však sympatická, a tak jí neublížil a dokonce jí vyprávěl o svých potížích. Další seniorka už takové štěstí neměla. G. T. ji nemilosrdně ubil klackem.
Mrtvolu se pokusil zakrýt, ale brzy se unavil, položil na tělo pár větviček a odešel. K vraždě se G. T. nejprve přiznal. Později ho ale spoluvězni ve vazbě přesvědčili, aby doznání odvolal.  Navíc si uvědomil, že si vězení asi idealizoval a přeci jen mu bude lépe v psychiatrické léčebně. Soudní znalci však po důkladném vyšetření potvrdili podezření příbuzných. G. T. podle nich duševní chorobu skutečně jen předstíral. Soud ho poslal na 20 let do vězení.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.