Ten pohled odrovnal i zkušené kriminalisty: Zabité novorozeně si cucalo paleček... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Ten pohled odrovnal i zkušené kriminalisty: Zabité novorozeně si cucalo paleček...

Za smrt dcerky dostala Helena P. dva roky vězení.
Za smrt dcerky dostala Helena P. dva roky vězení. (Shutterstock.com)

Mrtvolku novorozené holčičky našli v březnu 1974 školáci na výletě nedaleko Žiaru nad Hronom v bývalém Československu. I otrlými kriminalisty otřásl dojemný detail – miminko si před smrtí cucalo paleček…

Detektivové nasadili u místa hrůzného nálezu služebního psa, který je neomylně dovedl k blízkému domu. V něm našli Hermínu P. (40), která prohlásila, že je na těhotenství »příliš stará«. Její snacha Anna (19) měla tříměsíční dítě a dcera Helena (19) prý právě menstruuje. Když jí však kriminalisté ukázali šátek, do nějž bylo dítě zabalené, otřesená žena poznala, že patří její dceři.
Helena P. měla být údajně ve škole, tam ji ale detektivové nenašli.

Dívka se ukrývala ve stodole u domu rodičů. Tvrdila, že menstruuje, gynekolog však okamžitě prohlásil, že nedávno porodila. Helena P. se tedy přiznala, že otěhotněla se svým chlapcem. Nikomu o svém stavu neřekla, prý se domnívala, že se dítě narodí mrtvé. Když na ni přišly porodní bolesti, utekla do opuštěné stodoly. Tam porodila holčičku.

Údajně jí připadalo, že se dítě neprojevuje životaschopně. Když se po hodině na místo vrátila, už byl novorozenec mrtvý. Pitva však odhalila, že děvčátko bylo zcela zdravé, zemřelo na podchlazení, když ho krkavčí matka nechala v březnových teplotách ležet na holé zemi. Helena P. dítě zabalila do šátku a odnesla domů, kde ho strčila pod postel.


Tři noci klidně spala nad tělíčkem vlastní mrtvé dcery. Potom miminko strčila do igelitky a odnesla za dům. Soud zohlednil, že Helena P. skutečně mohla věřit tomu, že se dítě narodilo poškozené, a poslal ji do vězení na pouhé dva roky.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.