Schizofrenik vinil souseda, že mu dluží 50 korun, a pak ho zapíchl! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Schizofrenik vinil souseda, že mu dluží 50 korun, a pak ho zapíchl!

Agresor zabil souseda.
Agresor zabil souseda. (Ilustrační foto Profimedia.cz)

Svého souseda ubodal v březnu 1970 O. H. (49) z Brna. Motiv hrůzného činu kriminalisty překvapil. O. H. byl pevně přesvědčený, že mu soused J. S. (†27) dluží padesát korun.

Muži se potkali na chodbě činžáku a O. H. začal vymáhat splátku domnělého dluhu. J. S. tvrdil, že o ničem neví, a strhla se hádka. O. H. odmítal nechat souseda odejít, dokud neuzná, že mu dluží. J. S. už to nevydržel a uhodil ho. Na to O. H. vytáhl kapesní nůž a vší silou ho vrazil sousedovi do prsou. Později prohlásil, že se obával o svůj život. Bál se, že ho soused chce zabít, aby se zbavil »věřitele« a nemusel mu splatit jeho padesát korun. Proto se na něj vrhl jako první.

Při výslechu vyšlo najevo, že lidí, kteří mu »dluží, vyhrožují nebo jinak škodí«, má kolem sebe O. H. podle svých slov víc. Detektivové pochopili, že tohle bude práce spíše pro psychiatra než pro kriminalisty. Lékaři u muže skutečně diagnostikovali paranoidní schizofrenii. Trestní stíhání bylo zastaveno, protože O. H. prokazatelně jednal pod vlivem své choroby. Znalci však prohlásili, že jeho pobyt na svobodě je vysoce nebezpečný.  Znepokojivý byl především fakt, že muž chodil s nožem už delší dobu, protože očekával útok z více stran. Proto mu bylo nařízeno ústavní léčení.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.