Šel do vězení a bál se o osud ženy: Tak ji raději v budově soudu ubodal! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Šel do vězení a bál se o osud ženy: Tak ji raději v budově soudu ubodal!

Dvacet let těžkého žaláře vyfasoval ras, zloděj a vrah vlastní ženy.
Dvacet let těžkého žaláře vyfasoval ras, zloděj a vrah vlastní ženy. (Aha! )

 K vraždě přímo v budově soudu došlo roku 1877 v Hradci Králové. Právě odsouzený zloděj Václav T. ubodal svou mladou ženu. Prý nechtěl, aby na svobodě zůstala sama...

Václav se živil odchytem toulavých psů a likvidací mršin. Profesi se nelichotivě říkalo »ras« a její vykonavatelé nepožívali příliš vysoké společenské vážnosti, naopak se jich ostatní lidé štítili. Práce navíc nebyla nijak dobře honorovaná, takže si Václav přilepšoval drobnými krádežemi. Když však ukradl celý povoz i s koňmi, padla kosa na kámen a muž byl odsouzen k šesti letům žaláře.


Václav nejspíš tak tvrdý trest neočekával. Po vynesení rozsudku si vyprosil možnost rozloučit se s manželkou. Mladou ženu však místo objetí a polibků probodl ukrytým nožem. Hrůzný čin vysvětlil tím, že nechtěl, aby se žena bez mužské opory na svobodě trápila. Za vraždu Václava pochopitelně čekal ještě tvrdší trest, než dostal za předchozí krádeže. Nejprve soud rozhodl, že bude popraven. Nakonec byl ale rozsudek milostí císaře změněn na dvacet let těžkého žaláře.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.