Nález muže (†77) s propletenými prsty na hlavě: Úderům sekery se bránil do poslední chvíle | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Nález muže (†77) s propletenými prsty na hlavě: Úderům sekery se bránil do poslední chvíle

Mrtvého muže jeho žena před příjezdem bezpečnosti prošacovala.
Mrtvého muže jeho žena před příjezdem bezpečnosti prošacovala. (Archiv MV)

Vendelín Moško (†77) byl zavražděn dva dny po svých narozeninách v říjnu 1964 ve stodole svého domu mnoha slabšími ranami do hlavy. Muž měl, což kriminalisty zaujalo, propletené prsty na rukou položené na zkrvavené hlavě, jako by někoho prosil...

Nález těla ohlásila jeho žena Anna Mošková (39), která se rázem stala podezřelou. Vědělo se, že Mošková muže chtěla opustit. Navíc místo aby okamžitě zavolala policisty, napřed prohledala mrtvého, jak sama vypověděla. Muže si brala jako svobodná matka se dvěma dětmi a byla označena za duševně zaostalou. Rodina ale neměla dobré vztahy s nejbližšími sousedy, rodinou K., a někdo z nich také připadal jako vrah v úvahu.

Vražedné nástroje, sekyra a velká palice, byly nalezeny den po vraždě u dalších sousedů, v rodině Štefana Hôrkového, a skupina podezřelých se rozrostla. Mošková uvedla, že palice byla manželova, sekeru neznala. Na základě výslechů postupně kriminalisté usoudili, že manželka muže nezabila, zesílilo však podezření proti panu Hôrkovému, který byl znám jako hrubián a už byl dříve trestán. A i z této vraždy byl usvědčen, psychiatři ale určili, že jde o člověka se sníženou příčetností. Odseděl si 8 let.

Znáte okolnosti tohoto případu? Napište na aha@ahaonline.cz

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.