Neschopní lékaři se dívali, jak malá Zdenička umírá: Za svou chybu nikdy nezaplatili! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Neschopní lékaři se dívali, jak malá Zdenička umírá: Za svou chybu nikdy nezaplatili!

Fotografie
Fotografie (internal)

O zánětu slepého střeva se s nadsázkou říká, že ho v nemocnici coby banální diagnózu operuje vrátný. V červnu 1967 zemřela v chrudimském špitále Zdenička R. (†2). Ačkoliv byla hospitalizovaná týden, nikdo jí nepomohl. Lékaři stanuli před soudem, potrestán však nakonec nebyl ani jeden z nich.

Zdeničku přivezli vyděšení rodiče do nemocnice 20. června 1967. Holčička zvracela a měla mírně zvýšenou teplotu. Lékařka na pohotovosti ji vyšetřila a stanovila diagnózu acetonemické zvracení. Když se rodiče ptali, jestli by nemohlo jít o zánět slepého střeva, povýšeně odpověděla, ať se jí nepletou do práce. Během hospitalizace prohlédli Zdeničku dva chirurgové a dokonce i primář dětského oddělení, nikdo však nezaznamenal, že skutečně trpí zánětem slepého střeva.

Stav dívenky se rychle zhoršoval a lékaři začali zvažovat operaci s tím, že by mohlo jít o zánět pobřišnice. Domnívali se ale, že mají dost času a zákrok nakonec odložili. Když se konečně rozhodli operovat, bylo už pozdě. Krátce poté Zdenička zemřela.

Lékaři byli vyšetřováni pro usmrcení z nedbalosti. Prokurátor si vyžádal znalecké posudky, odborníci však kolegy nepotopili. Šalamounsky prohlásili, že došlo k několika pochybením, za která však nikdo konkrétní nemůže. Případ byl proto odložen.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.