Slavného radioamatéra našli s roztříštěnu lebkou: Slyšel, co neměl?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Slavného radioamatéra našli s roztříštěnu lebkou: Slyšel, co neměl?!

Radioamatér byl ve spojení s celým světem. Slyšel, co neměl?
Radioamatér byl ve spojení s celým světem. Slyšel, co neměl? (scom)

Radioamatérství bylo v 80. letech minulého století v bývalém Československu populárním koníčkem. Šlo o způsob, jak se spojit s lidmi prakticky po celém světě. Josef S. (†60) si získal mezi radioamatéry dobré jméno. Pak ho v březnu 1983 našli mrtvého. Slyšel snad, co neměl?

Josef S. trpěl těžkou cukrovkou, na nohou měl nehojící se vředy a prakticky nevycházel z domu. Byl rozvedený, s manželkou se nestýkal, ale jeho dospělé děti ho navštěvovaly často. Dcera mu dokonce vařila a prala.

Přestože nechodil ven, nebyl Josef S. vůbec osamělý. Se světem komunikoval prostřednictvím radiopřijímačů a vysílačů, které si sám sestavoval. Navíc ho navštěvovala řada mladých nadšených radioamatérů, kterým coby zkušenější radil. Josef S. se stal slavným, když na počátku 80. let »zachránil« norskou loď v nouzi, jejíž tísňové vysílání slyšel jako jediný.

V březnu 1983 ho našel jeho známý mrtvého. Někdo mu rozbil lebku kovovou trubkou. Ihned se vyrojily spekulace, že Josef S. slyšel rádiem, co neměl. Skutečnost však byla mnohem přízemnější.

Vášnivého radioamatéra zabil Jiří Z. (16) z Brna. Mladík na útěku z domova tvrdil, že ho Josef S. pozval dál a sexuálně ho obtěžoval. Detektivové se spíše přikláněli k verzi, že nebohý muž přistihl Jiřího Z., když u něj kradl. Jiří Z. byl jako mladistvý odsouzen ke čtyřem letům vězení.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.