Vražda houslisty v zamčeném kupé? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vražda houslisty v zamčeném kupé?

Zamčené kupé lůžkového vlaku, uvnitř těžce zraněný houslista. Stal se obětí vraždy? (Ilustrační foto)
Zamčené kupé lůžkového vlaku, uvnitř těžce zraněný houslista. Stal se obětí vraždy? (Ilustrační foto) (pro Aha! – Drážní inspekce)

K zločinu jako z pera Aghaty Christie došlo v červenci 1955 v rychlíku z Prahy do Budapešti. Slavný bulharský houslový virtuóz N. A. si chtěl odpočinout v lůžkovém kupé. Za hodinu ho našli ležet ve vlastní krvi s rozbitou hlavou…

Na chodbičce přede dveřmi do houslistova kupé stála po celou dobu jeho matka a hlídala, aby umělce nikdo nerušil. Vzdálila se jen na pár minut, když si šla koupit do jídelního vozu limonádu. Několik minut poté, co vlak vyjel z Kolína, zaslechla žena z kupé svého syna tiché sténání. Odemkla zamčené dveře a s hrůzou uviděla, že N. A. leží na posteli se zakrvácenou hlavou. Sice byl při vědomí, ale nedokázal vysvětlit, co se stalo.

N. A. byl převezen do nemocnice a ihned operován. Lékaři mu z rány vyjmuli šest úlomků lebeční kosti, které uvízly v mozku. Vzhledem k tomu, že šlo o prominentního umělce, snažili se detektivové mimořádně intenzivně, aby vyšetřili, co se stalo. Z kupé se nic neztratilo, takže loupežný motiv nebyl pravděpodobný. Navíc bylo kupé zamčené a hlídané houslistovou matkou. Přišel vrah během těch několika minut, kdy si žena zašla pro občerstvení?

Záhadu částečně rozřešil lékařský posudek zkoumající kosti N. A. Znalci zjistili, že trpěl zvláštní poruchou. Jeho lebka byla tenčí než je obvyklé a kosti měly houbovitou strukturu, proto k jejich prolomení stačil i malý úder. Houslista se pravděpodobně díval z okna, a když se vlak rozjel, neudržel rovnováhu a nešťastně upadl na topení. N. A. nakonec své zranění přežil, ale zůstaly mu trvalé následky. Nikdy už nedokázal říct, co se mu stalo. Případ byl uzavřen jako nehoda, otazníky však zůstávají.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.