Romanku (†10) překvapivě nezabila matka: Dívka trpěla něčím neobvyklým... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Romanku (†10) překvapivě nezabila matka: Dívka trpěla něčím neobvyklým...

Holčičce už nebylo pomoci. Nemoc odhalila až pitva.
Holčičce už nebylo pomoci. Nemoc odhalila až pitva. (pro Aha! – MIŽU)

Desetiletá Romanka S. z Malacek v bývalém Československu vypadala jako typické týrané dítě – vyhublé tělíčko poseté modřinami, stále nová zranění a nakonec záhadná smrt… Matka děvčátka byla několikrát stíhána, pak se však ukázalo, že nešťastné dítě trpělo vzácnou chorobou, která ho mučila a nakonec zabila.

Když Romanka 31. března 1983 zemřela, ohledávající lékař okamžitě vyslovil podezření, že byla týrána. Dívenka měla řadu podlitin a byla nepřirozeně hubená, v deseti letech vážila pouhých devět kilo. Při pitvě navíc vyšlo najevo, že před časem utrpěla krvácení do mozku.

Detektivové zjistili, že matka byla již dříve za týrání dcerky stíhána a odsouzena. Žena se hájila tím, že dcera začala zhruba ve třech letech špatně chodit a často padala. Navíc měla problémy s polykáním a bylo velmi obtížné ji nakrmit. Ačkoliv byla několikrát hospitalizována, nikdo příčinu neodhalil. Lékařky, zdravotní sestry i sociální pracovnice vypovídaly víceméně ve prospěch obviněné matky.

Manželé se o své další děti starali dobře, doma měli uklizeno a neměli problémy. Záhadu rozluštil až soudem nařízený histologický rozbor mozku mrtvé holčičky. Děvčátko trpělo vzácnou nevyléčitelnou chorobou zvanou subakutní sklerotizující inkluzivní panencefalitida Nemoc probíhá plíživě a způsobuje ji virus spalniček, který napadne centrální nervovou soustavu. Postižené dítě pak postupně ztrácí motorické schopnosti, což má za následek časté pády, zastavuje se mentální vývoj, objevují se obtíže s příjmem potravy a prakticky vždy končí smrtí… Nemoc tedy věrně imituje následky týrání. Stíhání bylo zastaveno.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.