Zapálil cirkus: Jeho počínání nepochopíte... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zapálil cirkus: Jeho počínání nepochopíte...

V bývalém cirkusu byla opravna psacích strojů, ty žhář ukradl a kvůli nim také vraždil.
V bývalém cirkusu byla opravna psacích strojů, ty žhář ukradl a kvůli nim také vraždil. (scom)

Mohutný požár vyděsil v říjnu 1949 obyvatele pražské Letné. Hořel bývalý cirkus Apollo, sloužící v té chvíli jako autoservis a opravna psacích strojů. V ohořelých troskách pak našli hasiči mrtvolu hlídače (†62).

Krátké ohledání stačilo, aby bylo jasné, že se hlídač stal obětí vraždy. Oheň byl založen až po jeho smrti. Když požár zuřil, vyjel podle svědků z areálu černý vůz se značkou P 14923. Mířil z Letné směrem k Bubenči. Těžce poškozené auto za hodinu našli policisté zpět u hřiště Sparty nedaleko místa požáru.

To už věděli, že z opravny zmizelo sedm psacích a tři počítací stroje. Vyšetřovatel předpokládal, že pachatelem bude někdo, kdo se v opravně dobře vyznal. Vylučovací metodou došel ke jménu Antonína F. Bývalý zaměstnanec servisu se do areálu vloupal s cílem stroje ukrást a prodat. Hlídač ho však přistihl, a tak na něj zloděj zaútočil kusem železa. Hlídacího psa se nebál, zvíře ho znalo z dřívějška. Aby zakryl stopy, polil vrah chodbu benzinem a zapálil. Lup odvezl ke komplicovi. Pak se na Letnou nejspíš vrátil, aby věděl, co se bude dít. Vyšetřovatel podle počtu ujetých kilometrů na tachometru vozu určil, že vrah mohl dojet zhruba do Dejvic a zpět. V Dejvicích pak Antonína F. skutečně dopadli a zatkli. Byl odsouzen za vraždu, krádež vloupáním a žhářství.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.