U Mariánských Lázní našli kavárnu plnou mrtvol | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

U Mariánských Lázní našli kavárnu plnou mrtvol

Fotografie
Fotografie (internal)

Právě skončila druhá světová válka. Všude panoval zmatek a každý se staral sám o sebe. Na samotě nad Mariánskými Lázněmi někdo zastřelil německého kavárníka a dvě ženy. Zemřeli tři lidé kvůli nemanželskému dítěti?

Americká hlídka dorazila 16. června 1945 k budově zavřené kavárny Podhorn. Dveře byly zamčené, a tak je vojáci vyrazili. V kuchyni ležel zastřelený kavárník Adalbert Hannakam (†63), jeho snacha Marie Hannakamová (†35) a také služebná Hedvika Blümlová (†39).  Američané prohledali dům, zjistili, že se tam nikdo neukrývá, a předali případ československým úřadům.

Četníky na první pohled zaujalo, že všichni mrtví byli domácky oblečení, kuchyně uklizená a beze stop zápasu, na stole stálo pět pohárů piva. Vše působilo dojmem, že rodinu nepřepadl nikdo cizí, ale spíše někdo, koho dobře znali. Loupežnou vraždu vylučovalo to, že v domě zůstaly šperky i peníze.

Svědkové uvedli, že Hannakamovi po uzavření kavárny žili sami pro sebe a s místními se moc nestýkali. Četníci však z důvěrného zdroje zjistili, že si Adalbert Hannakam stěžoval, že se jeho snacha Marie příliš sblížila s jistým ukrajinským nacionalistou, který u nich přebýval.

Podezření tchána bylo oprávněné, pitva prokázala, že žena byla těhotná. Chtěl se Ukrajinec zbavit nepohodlného nemanželského potomka, jak se šuškalo po Mariánských Lázních? Tento motiv není příliš pravděpodobný.  V rozbouřené Evropě plné změn představovalo nelegitimní dítě minimální problém. Vrah nebyl nikdy vypátrán. Teprve později zjistily československé úřady, proč zavřená kavárna zajímala americkou armádu.

V posledních letech války ji důstojníci SS používali jako základnu pro výcvik tajné záškodnické organizace s krycím jménem Zeppelin. Nacisté se tak nejspíš zbavili nežádoucích svědků a nezastavili se ani před vraždou těhotné ženy.

 

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.