Vrahovo pokání: Koupil manželce kytku, rozloučil se a zastřelil... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Vrahovo pokání: Koupil manželce kytku, rozloučil se a zastřelil...

Radomír Šustr zabil příslušníka Veřejné bezpečnosti. (Ilustrační foto)
Radomír Šustr zabil příslušníka Veřejné bezpečnosti. (Ilustrační foto) (Aha!: Martin Pekárek, ČTK)

Když dvoučlenná hlídka příslušníků VB v červnu 1972 zjistila, že automechanik Radomír Šustr (†46) řídí opilý, chtěla ho zadržet. Šustr však nebyl jen pod vlivem alkoholu, ale i silných utišujících léků. Zcela nečekaně vytáhl zbraň a začal střílet.

Na počátku drogové závislosti Radomíra Šustra byla nemoc. Trpěl chronickým zánětem trojklanného nervu, což mu způsobovalo nesnesitelné bolesti hlavy. Lékaři mu nedokázali pomoci a jeho problémy řešili předepisováním velkého množství analgetik a podáváním morfia. Šustr se navíc nevyhýbal ani alkoholu.
V osudný den 1. června 1972 se Šustr a jeho kamarád Zdeněk S. rozhodli, že půjdou vyzkoušet malou španělskou pistoli, kterou Šustr kdesi získal.

Zastavili na Podbělohorské ulici, která spojuje pražské čtvrti Smíchov a Košíře a vede odlehlými a liduprázdnými místy. K jejich smůle tam však právě byla hlídka VB a příslušníkům se nezdál technický stav Šustrova auta. Následně mu dali dýchnout a zjistili, že je opilý. Po výzvě, aby předložil doklady, omámený Šustr vykřikl: „Já vám dám doklady!“ Pak vytáhl nabitou zbraň a začal střílet. Nadpraporčík Ladislav Světel (†51) byl na místě mrtvý, nadstrážmistr Pavel Procházka (29) těžce zraněný přežil.

Šustr z místa ujel, Zdeněk S. utekl po svých. Šustr si však brzy uvědomil, že nemá šanci nikam uniknout, ještě stačil své ženě koupit karafiát a rozloučit se. Jeho tělo se našlo o několik dní později ve Vltavě. K pasu měl přivázanou aktovku naplněnou kamením a prostřelený spánek…

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.