Malý chlapec hloupě lhal. Otec skončil ve vězení, matka v márnici! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Malý chlapec hloupě lhal. Otec skončil ve vězení, matka v márnici!

Toužil být středem pozornosti, ale zničil svou rodinu. (ilustrační foto)
Toužil být středem pozornosti, ale zničil svou rodinu. (ilustrační foto) (Profimedia.cz)

Dávný případ z Jemniště na Benešovsku je připomínkou, jak dětská fantazie způsobila obrovskou rodinnou tragédii. Na podzim roku 1898 zemřel koláři Josefu Kopeckému syn pokřtěný také Josef (†13). Mladší synek Kopeckých nahlásil, že tatínek utloukl Josefa lopatou.

Příběh začal žít vlastním životem a po vsi se brzy povídalo, že kolář svého nejstaršího syna skutečně zabil. Venkovský lékař sice dodal dobrozdání, že na Josefovi nebyly patrné žádné stopy násilí a že jeho mladší bratr má bujnou fantazii a rád je středem pozornosti, ale četníci nebohého otce Kopeckého stejně zatkli.

Byla nařízena dokonce i exhumace těla mrtvého chlapce. Pitva, kterou provedl primář benešovské nemocnice MUDr. Kamenický, ale bez pochybností prokázala, že hoch zemřel na zápal mozkových blan.

Kolář Josef Kopecký byl tedy propuštěn z vězení. Bohužel musel hned vypravit další pohřeb. Krátce po jeho uvěznění dostala jeho žena z rozčilení mrtvici. Chlapec s příliš bujnou fantazií tak nepřišel jen o bratra, ale i o matku…

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.