Miminko v kamnech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Miminko v kamnech

Žena strčila novorozence do ohně.
Žena strčila novorozence do ohně. (Ilustrační foto ara)

Hrůznou událost, nad kterou zůstává rozum stát, popsal deník Československá republika dne 22. prosince 1922 pod titulkem Miminko v kamnech. Jistá služebná Božena T. (21) se totiž v Praze pokusila upálit své vlastní nechtěné novorozeňátko.

Citujeme z deníku: „Ve středu po 5. hod. odpolední přiběhl čtyřletý synek domovnice Otnerové v Neklanově ulici na Vyšehradě a říkal matce, že miminko pláče v kamnech. V bytě uzenáře Hedelína, kde předtím její synek pobýval, nalezla ke svému údivu v kamnech v papírech zabalené novorozeně, které bylo strašlivě popáleno. Služka Hedelínových, 21letá Božena T., stala se totiž matkou, a aby se dítěte zbavila, zapálila v kamnech papíry, do nichž miminko zabalila.

Domovnice dítě vytáhla, papíry uhasila. Pak byla služka i s dítětem odvezena záchrannou stanicí do porodnice, kde dítě po půlnoci na včerejšek zemřelo. Mrtvolka byla dodána do ústavu pro soudní pitvu a služka dodána bude po uzdravení k zemskému trestnímu soudu.“ Zda tam byla nelítostná krkavčí matka Božena T. odsouzena a potrestána, už není známo.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.