Předstíraný pokus o sebevraždu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Předstíraný pokus o sebevraždu

Část kasáren, kde mladík fingoval sebevraždu, se zachovala jako součást obchodního centra.
Část kasáren, kde mladík fingoval sebevraždu, se zachovala jako součást obchodního centra. (Ilustrační foto ara)

Vojín J. Prchal od vozatajského praporu číslo 1 fingoval v lednu 1932 v tehdejších pražských Kasárnech Jiřího z Poděbrad sebevražedný pokus. Informovala o tom vojenská správa a její údaje přetiskl denní tisk 12. ledna zmíněného roku.

V prohlášení vojenských úřadů stálo: „V noci na pondělí byl přistižen vojín J. Prchal, že proti předpisu spí ve službě stájníka. Poněvadž to nebyl u jmenovaného první přestupek toho druhu, domníval se vojín, že získá sympatie nebo polehčující okolnost, bude-li fingovati pokus sebevraždy, a nastražil věc takto: zajistiv si pomocí roubíku stájový řetízek tak, aby se mu nezadrhnul, vyčkal, až se bude blížiti inspekce, a potom vkleče vsunul hlavu do smyčky.

V této situaci byl také dozorčími orgány nalezen a ihned vyproštěn. Jak zjistila vyšetřovací komise, nehrozilo vojínu P. žádné nebezpečí udušení a podle lékařského nálezu nezanechal pokus žádné stopy. K dalšímu řízení bude případ odevzdán vojenskému prokurátorovi.“ Kasárna Jiřího z Poděbrad opustila armáda v roce 1993. Dnes se v areálu bývalého vojenského objektu nachází obchodní centrum Palladium.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.