Exhumace po třinácti letech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Exhumace po třinácti letech

Soudní komise dorazila na hřbitov.
Soudní komise dorazila na hřbitov. (Ilustrační foto ara)

Soudní komise se dne 17. prosince 1931 objevila v obci Žbince u Michalovců na východním Slovensku. Důvodem příjezdu byla smrt dvou rolníků, k níž došlo třináct let předtím – 10. listopadu 1918.

Jak dne 19. prosince toho roku psal deník Československá republika, úředníci nařídili exhumovat hroby Mikuláše Kučíka, svobodného rolníka, a Michala Jurči. Ukázalo se, že projektil prošel Kučíkovou lebkou spánkem a vyšel zadní částí. Jurča byl zjevně zastřelen zezadu. Podle svědků měl být jedním z vrahů obchodník Samuel Weisberger. Toho na hřbitov přivezla četnická eskorta z vazby, kterou na něj uvalil prokurátor v Košicích. Jak vyplynulo z vyšetřování dvojnásobné tragédie, osudného 10. listopadu 1918 přišla do obce Žbince hlídka složená z četníků a vojáků.

Nejprve zamířila do dvora Andreje Kučíka, otce později zastřeleného Mikuláše. Mladíka ozbrojenci vyvedli na rodinnou zahradu, kde ho měl zmíněný Weisberger zastřelit. Jurča byl popraven na dvoře rolníka Kreucera. „V čase, kdy se tragédie stala, nebylo ještě území zemplínské vojskem naším obsazeno. Vyšetřuje se, proč byli oba rolníci zastřeleni. Nebyli ani vyšetřováni, ani vyslýcháni, ani jim nebyl žádný rozsudek přečten či doručen,“ uvedl deník. Jak tehdejší vyšetřování skončilo, není známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.