Místo lišky zastřelil švagra | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Místo lišky zastřelil švagra

Liška střelbu přežila, příbuzný pytláka nikoliv.
Liška střelbu přežila, příbuzný pytláka nikoliv.  (Foto ara)

Rodinná tragédie se odehrála v prosinci 1931 poblíž obce Kolonica na východním Slovensku. Podle zprávy, kterou zveřejnil deník Československá republika, tam místní pytlák omylem zastřelil jiného pytláka – vlastního švagra.

List ve svém vydání z 10. prosince uvedeného roku popisoval smutnou událost takto: „V obci Kolonica vyšli si na čekanou dva rolníci, 43letý Andrej Heffner a 36letý František Pašínský, známí v kraji jako náruživí pytláci. V lese se ukryli ve křoví, přičemž byli od sebe vzdáleni asi 10 metrů, a čekali na lišku. Pašínský pojednou spatřil lišku na mýtině.

Vystřelil, minul se však cíle a rána zasáhla do hlavy jeho švagra Heffnera, jenž byl na místě mrtev. Byla nařízena soudní pitva mrtvoly Heffnerovy a Pašínský byl zatčen. Heffner zanechává po sobě vdovu a tři nezaopatřené dítky.“ Obec Kolonica, v jejíž blízkosti k tragédii došlo, se nachází nedaleko města Snina. Dnes je známá především astronomickou observatoří na blízkém Kolonickém sedle. Jde o oblast s nízkou úrovní světelného znečištění. Z tohoto důvodu je to místo mimořádně vhodné pro astronomická pozorování, čehož využívají nejen odborníci, ale i veřejnost.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.