Kousl strážníka, vyhrožoval zabitím | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Kousl strážníka, vyhrožoval zabitím

Vozka se oháněl bičem.
Vozka se oháněl bičem.  (Ilustrační foto ara)

Kočí Ferdinand B. (26) z pražského Žižkova byl pěkný násilník a výtržník. Proč? Podle zprávy deníku Čas z 8. října 1900 totiž způsobil pozdvižení v tamní Prokopově ulici, kde na veřejnosti mlátil bičem výrostka Karla B. (15).

Týrání kluka zpozoroval službu nedaleko odtud procházející strážník, který se bez otálení rozhodl zakročit a naříkajícího Karla B. vysvobodit. To ovšem netušil, na jakého hrubiána narazil! Vozka B. totiž muže zákona nejprve odbyl pohrdlivou poznámkou, ať se do věci neplete, protože mu do ní nic není.

Na strážníkovu úřední výzvu, ať jménem zákona od svého násilného jednání upustí, pak uniformovanému policistovi pohrozil, že ho zabije, jestli mu nedá pokoj. V té chvíli přispěchal na místo události další strážník. Ani převaha dvou na jednoho Ferdinanda B. nezklidnila. Naopak, druhého muže zákona kousl do palce na pravé ruce. To už Prokopovu ulici zaplnil sběh kolemjdoucích. A protože c. k. rakousko-uherská policie se u Pražanů v té době rozhodně netěšila oblibě, dav hlasitě pokřikoval, ať strážníci kočího pustí. „Zatýkaného ujímal se houf lidí, z nichž dva byli také zatčeni,“ poznamenal deník Čas závěrem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.