Tragický osud tuláka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tragický osud tuláka

K neštěstí došlo v Lysé nad Labem.
K neštěstí došlo v Lysé nad Labem. (Ilustrační foto ara)

Jistý Karel P. byl na konci 19. století občanům Lysé nad Labem znám jako nenapravitelný tulák a chmaták. Jeho život se fakticky skládal z opakovaných zlodějen a pití kořalky. Mnohokrát stanul před soudem a spoustu času proseděl za mřížemi.

Nic se na tom nezměnilo ani v prvním roce nového století. V listopadu 1900 skončil Karel P. opět v poutech. Důvod? Vážné podezření ze spáchání další z už mnoha krádeží... Strážci c. k. rakousko-uherských zákonů tedy šoupli P. jakožto »známou firmu« do místní šatlavy v Lysé nad Labem, odkud ho měl ozbrojený četník ještě téhož dne eskortovat k okresnímu soudu do Nových Benátek. K tomu už ovšem bohužel nedošlo. Proč?

Informaci o tom přinesl deník Čas dne 15. listopadu zmíněného roku. Pod titulkem Sebevražda ve věznici psal: „Karel P. však dříve, než se četník dostavil, učinil svému nešťastnému žití konec tím, že se na okénní mříži oběsil. Čin jeho byl zpozorován, když P. byl již mrtvolou.“ Nové Benátky, kam měl být Karel P. předveden k soudu, bývaly samostatným městem. V roce 1944 se sloučily se sousední vsí Staré Benátky a po skončení druhé světové války se staly součástí města Benátky nad Jizerou.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.