Postřelena nad psacím strojem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Postřelena nad psacím strojem

Zraněná úřednice byla dopravena do nemocnice
Zraněná úřednice byla dopravena do nemocnice (iStock.com)

K nevšednímu incidentu, při němž byla v zaměstnání zraněna nic netušící mladá žena, došlo 3. ledna 1927 ve slovenské metropoli Bratislavě. Deník Československá republika o něm referoval o tři dny později. A to pod titulkem Typistka postřelena při práci v bratislavské továrně.

Co se tedy odehrálo v kanceláři bratislavské fabriky Matador, která se nacházela v prvním poschodí závodní budovy? Písařka Gisela Strasserová (29) tam po jedenácté hodině dopolední seděla u psacího stroje a věnovala se svěřenému textu. „Pojednou kdesi zvenku zatřeskla rána a v témž okamžiku kulka proletěla oknem a zasáhla úřednici. Zraněná dopravena byla léčení do nemocnice,“ informoval deník. A kdo měl nebezpečný incident na svědomí?

Opět Československá republika: „Policie hned pátrala po pachateli a zjistila ho v osobě výrostka, který ze staré vojenské pušky na »Petržalce« učil se prý střelbě na ostro. Puška mu byla zabavena a na rodiče nedospělého hocha bylo učiněno trestní oznámení.“ Pojmem »typistka« se v minulosti rozumělo povolání písařky na psacím stroji. To ovšem postupem doby zcela vymizelo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.