Poštu vyloupil pekařský pomocník | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Poštu vyloupil pekařský pomocník

Chvaly, kde lupič nastoupil do vlaku, jsou dnes součástí Prahy.
Chvaly, kde lupič nastoupil do vlaku, jsou dnes součástí Prahy.  (Ilustrační foto ara)

Opovážlivý mladík Jan K. (18) se v Lázních Toušeň dopustil v prosinci 1910 loupeže na tamější poště. Pohrůžkou notně vyděsil překvapenou úřednici, troufale sáhl do šuplete – a pak zmizel i s částkou 150 rakousko- uherských korun.

O případu referoval deník Čas dne 14. prosince zmíněného roku. V listě čteme: „Loupežný útok v poštovním úřadě. V pondělí k večeru přišel na poštovní úřad v Toušeni u Brandýsa nad Labem 18letý pekařský pomocník bez zaměstnání Jaroslav K., uloupil v přítomnosti oficiantky ze zásuvky jejího stolu obnos 150 K a prchl rychle, takže pokřik přepadené neměl výsledku. Již večer o 10. hod. však byl dopaden smělý zloděj na karlínské zastávce severozápadní dráhy, kamž dojel z Chval. Nalezeno bylo u něho ještě 118 K a ostře nabitý revolver. Mladý lupič dodán byl do bezpečnostního oddělení.“ Tolik deník Čas.

Severozápadní dráha, v listu zmíněná, provozovala šest hlavních tratí a šest tratí vedlejších. Jedna z nich vedla z Lysé nad Labem na pražský Těšnov. Na zastávce tehdy zvané německy Chwala- Potschernitz (Chvaly-Počernice) nastoupil lupič K. do vlaku a vystoupil na zastávce Karlín-přístav. Ta byla zrušena 27. května 1962.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.