Pokladnu vylámali hasákem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pokladnu vylámali hasákem

Kasaři použili hasák.
Kasaři použili hasák. (Ilustrační foto ara)

Částku 34 000 korun ukradli neznámí kasaři v noci na 1. prosince 1927 z ohnivzdorné pokladny v pražských Vysočanech. Kasa patřila místní továrně na barvy. Ta při vloupačce utrpěla značnou škodu.

Pro představu čtenářů – třeba poštovní adjunkt v Praze tehdy pobíral měsíčně 1029 Kč, poštovní úředník měl 1369 Kč. Kancelářský pomocný úředník z Prahy bral 1202 Kč. Informace o vyloupené vysočanské »káče«, jak se tehdy říkalo ohnivzdorným pokladnám, přinesl deník Československá republika o den později.

List psal: „Lupiči hasákem pokladnu vylámali a otevřeli. Z polí předtím přelezli plot do továrny, paklíčem otevřeli dvéře laboratoře, kde nepochybně uschovali se před hlídačem. Po jeho odchodu vnikli na dvůr a ze dvora do kancelářských místností. Na místo činu přivedený policejní pes »Senta« sledoval stopu pachatelů, kteří se z místa činu vzdálili dvěma směry, až na frekventovanou ulici ve Vysočanech, kde se stopy ztratily. Dle stop, nalezených na místě, byli pachatelé tři. Po lupičích zahájilo bezpečnostní oddělení úsilovné pátrání.“ Nakolik bylo úsilí pražských policistů, kterým tehdy šéfoval legendární ministerský rada Josef Knotek, úspěšné, není známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.