Střelba ve veřejné kuchyni | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Střelba ve veřejné kuchyni

Chudinské kolonie tvořily většinou nouzové domky.
Chudinské kolonie tvořily většinou nouzové domky.  (Ilustrační foto ara)

Bývalá kolonie Emmyháza v Bratislavě se stala v lednu 1932 dějištěm slovní půtky, která vyvrcholila výstřelem z revolveru. Správce místní veřejné kuchyně Bedřich Stach (36) byl následně zatčen policií a obviněn z pokusu o vraždu.

Deník Československá republika o incidentu 9. ledna zmíněného roku napsal: „V městské kuchyni v bratislavské kolonii Emmyhaza došlo ve čtvrtek v poledne k hádce mezi správcem kuchyně 36letým Bedřichem Stachem a 19letým dělníkem Karlem Kvapilem. Kvapil nechtěl uposlechnouti Stacha, který mu nařídil, aby odnesl příbory. Stach proto vytáhl revolver, střelil Kvapila do pravé strany prsou a prostřelil mu plíce. Zranění Kvapilovo jest velmi vážné.“

Jak přesně spor mezi správcem kuchyně a strávníkem probíhal, není jasné. Co bylo řečeno, nevíme. Zřejmý ani není důvod, proč Kvapil odmítl příbory odnést. Jisté je jen jedno. Rozčílený šéf Stach řešil situaci naprosto neadekvátně, na oponenta vystřelil z revolveru. Vykoledoval si tak trestní stíhání a následně soud. Kolonie bývalo označení čtvrtí chudinských »staveb«, které vznikaly zejména ve 20. a 30. letech 20. století. V současnosti se užívá termín slum. Emmyháza bývala na bratislavském Novém Městě mezi ulicemi Kukučínova, Hattalova, Zátišie, Vajnorská a Riazanská.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.