Mazaná zlodějna nevyšla | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Mazaná zlodějna nevyšla

Tobolka s penězi se ženě vrátila.
Tobolka s penězi se ženě vrátila. (Ilustrační foto ara)

Mazanou zlodějnu vymyslel tulák Josef V., starý fiškus, který v Praze v lednu 1920 okradl jistou Jelenu J. o její tobolku s penězi. Lumpárna mu ale nevyšla. A to hlavně díky strážníkům, kteří Pepu dobře znali a věděli, co je zač.

Příběh popsal deník Československá republika 10. ledna: „Tulák Josef V. nesl v noci na včerejšek do hotelu Royal Jeleně J. z Brna ruční tašku, v níž byla náprsní taška s 1700 Kč. Cestou V. tašku rozřízl, náprsní tobolku z ní vytáhl a odhodil ji v Havlíčkově ulici do tmavého kouta. Když paní J. spozorovala krádež, doprovodil ji tulák V. na policejní strážnici, aby tam učinili oznámení o ztrátě.“ Josef hodlal hned ze strážnice zajít do Havlíčkovy ulice pro ukradenou a pohozenou tobolku.

Jenže! Na služebnu chodit neměl, byla to osudová chyba. „V. byl stráží poznán a ponechán ve vazbě. Později si vše rozmyslel a dal se předvésti ke strážmistru, jemuž se přiznal ku krádeži. Na místo V. udané odebrala se hlídka, jež tam peníze vskutku nalezla.“ Tobolka se vrátila do rukou šťastné paní Jeleny J. a zloděj Pepa V. se ocitl na slavné »čtyřce« v Bartolomějské ulici. Tedy ve IV. bezpečnostním oddělení policie – a odtud pak před soudem.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.