Zloděj se omylem přiznal | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zloděj se omylem přiznal

Horní Počernice jsou nyní součástí hlavního města.
Horní Počernice jsou nyní součástí hlavního města. (Ilustrační foto ara)

Z lesů, které od Lichtenštejnů ve 30. letech minulého století koupila tehdy samostatná obec, nyní součást metropole, Horní Počernice, se ztrácelo dřevo. A bylo ho hodně! K odhalení zlodějů přispěla náhoda.

Pod titulkem »Lesní pych« o případu referoval Hornopočernický zpravodaj. V září 1936 si do počernických lesů vyšlápli na houby bývalý policejní velitel z Prahy a soudní rada na penzi. S plnými košíky dorazili do restaurace U Němečků, kde se občerstvili a požádali hostinského, zda jim sežene odvoz do Prahy. Stalo se. Místní autodopravce s pány vyrazil k metropoli. V domnění, že veze obchodníky s uhlím a cukrem, nabídl jim možnost dodávek palivového dřeva.

S partou svých lidí ho pokácí a z lesa dopraví do statku jistého pana Z. Levotu »přikryjí « místní strážníci, hajný i část radních, o zisk se podělí. Pánové ho pozorně vyslechli a po návratu do Prahy navštívili policejní komisařství v Karlíně, pod něž Horní Počernice spadaly, takže v říjnu policie řidiče a jeho partu překvapila na statku přímo při skládání kradeného dřeva. „Dokázat se však podařilo jen tu jedinou fůru dřeva, takže mimo peněžité tresty i pro místní strážníky vše skončilo jen velkou ostudou. Hajnému nedokázali, že o krádežích věděl,“ píše Hornopočernický zpravodaj. Ale aspoň něco zásah přinesl. Krádeže ve velkém přestaly, jen sem tam se z lesa ztratila trocha klestí.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.